12-05-07

Ben ik te dik ? Of te mager ? Berekening van het BMI

ja, als conditiecoach krijg je soms wel eens die vragen natuurlijk.

'Wat is mijn optimaal gewicht ?' of 'Hoeveel vet heb ik ?'. Hoor ik nu bij de 'dikke' of bij de 'dunne' ? Deze veelgestelde vragen hebben allemaal te maken met je lichaamssamenstelling en hoe je lichaam er uitziet.

Een eerste middel om een antwoord te vinden op deze vragen is het berekenen van je Body Mass Index (BMI). De BMI berekent of je te zwaar weegt in verhouding tot je lengte. Deze is te berekenen door je lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadreaat van je lichaamslengte in meter. Deze formule geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.Als ik mijn eigen voorbeeld erbij neem kom ik dus aan  76 kg / (1,86 x 1,86), wat het resultaat 22,02 geeft. Wat doe je nu met die uitkomst ? Wel, vergelijk het bekomen resultaat met de onderstaande tabel. Let op, deze waarden gelden enkel voor volwassenen en zijn niet van toepassing op kinderen !

 BMI is minder dan 18,5 :   Ondergewicht : je weegt te weinig in verhouding met je lengte.

 BMI is tussen 18,5 en 25 :  Normaal gewicht : je gewicht is ok, probeer het zo te houden ! 

 BMI is tussen 25 en 30 : Overgewicht : je weegt te veel. Probeer hier zeker iets aan te doen met behulp van  gezonde voeding en beweging indien  mogelijk 

 BMI hoger dan 30 : Obesitas : je weegt veel te veel. Raadpleeg zeker een dokter / diëtist(e)

Erg magere of dikkere mensen lopen zeker een gezondheidsrisico. Uit een recente studie van het "Steunpunt Sport, Beweging en Gezondheid", is gebleken dat, vanaf 40 jaar bij de mannen en vanaf 50 jaar bij de vrouwen, meer dan de helft van de Vlamingen kampt met over- of ondergewicht.

Wat is nu de 'optimale' gewichtszone' ? Wel, hiervoor volstaat het om het kwadraat van je lengte te vermenigvuldigen met 18,5 voor de ondergrens en met 25 voor de bovengrens.  In mijn persoonlijk geval wordt dit dus (1,86 x 1,86)= 3,45.   Mijn ondergrens ligt dus op 3,45 x 18,5 = 64 kg en mijn bovengrens op 3,45 x 25 = 86,25 kg.   'k Zit er dus juist middenin ... :-)

Een alerte lezer heeft het natuurlijk al opgemerkt. De Body Mass Index heeft één groot nadeel : het zeg niets over het aandeel van vet in het totaal gewicht. Nog geen paniek dus als bovenstaande cijfers je doen huiveren, misschien valt het allemaal nog mee.    Hiervoor vraag ik een beetje geduld. Morgen hierover meer !!!

17:12 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

da klopt nie ik ben 140 cm en weeg 42 kg dus ben mega dik

Gepost door: jolien | 05-04-11

21,42 is megadik ? VOlgens mij heb je een ander rekenmachinetje nodig hoor Jolien ... 42 / (1.40 x 1.40) = 42 / 1.96 en dat is 21.42 = BMI is tussen 18,5 en 25 : Normaal gewicht : je gewicht is ok, probeer het zo te houden !

Gepost door: thierry | 13-04-11

De commentaren zijn gesloten.