12-05-07

Ben ik te dik ? Of te mager ? Het vetgehalte

Graph bot  Zoals gisteren beloofd ... vandaag iets meer over het aandeel van het vet in je totale gewicht. Eenvoudig gesteld bestaat je lichaam uit twee volumes : een vetmassa en een magere massa. Het aandeel van vet ten overstaan van het totale lichaamsgewicht mag voor vrouwen 25-30 % bedragen en voor mannen 15-20 %. Om deze percentages te berekenen moet je beschikken over gespecialiseerde apparatuur. Dit nameten vraag je dus best eens aan je huisarts / diëtist(e). Maar niet alleen de hoeveelheid vet is belangrijk, ook de plaats waar dat vet zich bevindt, speelt een grote rol. We onderscheiden twee types : het appeltype en het peertype.

Bij het peertype stapelt het vet zich op ter hoogte van de heupen, terwijl dit bij het appeltype ter hoogte van de buik zal zijn. Het appeltype loopt een groter risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere ongemakken. Om te weten tot welk type je behoort, kan je de meting 'taille/heupverhouding' doen. Met een lintmeter meet je eerst de omtrek van de taille ter hoogte van je navel (rond de ontspannen buik ! Niet intrekken !) Daarna meet je de grootst mogelijke omtrek van de heupen. Nu deel je de omtrek van de taille door de omtrek van de heupen (in centimeter uitgedrukt).

Als het bekomen resultaat bij een man groter of gelijk is aan 1, behoort hij tot het appeltype. Voor een vrouw is dit zo als de uitkomst groter of gelijk is aan 0,80 !

Ook het meten van de buikomtrek geeft belangrijke informatie over gezondheidsrisico's. Bij vrouwen ligt de grens op 80 cm en bij mannen op 94 cm.  Bij 80/94 cm bestaat er een gezondheidsrisico, bij 88 of meer (vrouwen) en 102 of meer (mannen) zelfs een verhoogd risico !

17:12 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.