12-05-07

Energieverbruik tijdens het sporten

  Bewegingen die we maken, kan iedereen zien. Maar wat niet zichtbaar is, is de energie die we verbruiken door deze bewegingen. Het grootste deel van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte. Geen wonder dus dat tijdens het sporten heel veel gezweet wordt. Deze warmte is een goede maatmeter voor 'energie'

Bij diëten en vermageringsprogramma's spreekt men meestal over kilocalorieën (Kcal). Eén calorie komt overeen met de energie die nodig is om 1 gram water te verwarmen met 1°C. Eén kilocalorie is dus gelijk aan 1000 calorieën en komt dus overeen met de energie die nodig is om de temperatuur van 1 liter water met 1 graad te doen stijgen.  Het menselijk lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Elke dag gebruikt het lichaam een minimum aan calorieën om levensnoodzakelijke lichaamsfuncties in stand te houden. Dit noemt men het basaal metabolisme. Om de energiewaarde van je persoonlijk basaal metabolisme te berekenen kan je gebruik maken van de volgende standaardwaarden :

10-18 jaar = 17,5 x  ..... kg + 651 =  ......  Kcal per dag

19-30 jaar = 15,3 x ...... kg + 679 =  ......  Kcal per dag

31-60 jaar = 11,6 x ...... kg + 879 =  ......  Kcal per dag

mensen ouder dan 60 raadplegen hiervoor best hun arts.

Mijn persoonlijk basaal metabolisme is dus  11,6 x 77 + 879 =  1772,2 Kcal per dag. Dit is dus energie die sowieso verbruikt wordt om het hart te doen kloppen, bloed te doen stromen, organen te doen werken.

Als je meer energie opneemt dan je verbruikt, ga je verzwaren. Sporten, en dus ook wandelen, kan je zeker helpen om je gewicht onder controle te houden. Als je heel rustig wandelt (3 km/u) verbruik je ongeveer 2,5 Kcal per uur per kg lichaamsgewicht. Voor mij zou dit dus betekenen 77 x 2,5 = 192,5 Kcal per uur wandelen aan heel rustig tempo. Voor de meer geoefende wandelaar (6 km/u) stijgt het energieverbruik al heel snel tot 5 Kcal per uur per kilogram lichaamsgewicht. Als ik mijn eigen voorbeeldje er dus weer bijneem, kom ik aan 77 x 5 = 385 Kcal na een uurtje goed doorstappen. Dat ik dus niet meer moet horen dat wandelen een 'tamme' sport is hé ...

De term energieverbruik is echter geen synoniem voor fysieke activiteit of oefening. Je kan evenveel energie verbruiken door een korte, hevige inspanning als met een lange, minder intensieve, activiteit die langer duurt en waar vooral het uithoudingsvermogen zal worden aangesproken. De effecten op de gezondheid van de twee activiteiten zullen echter wel verschillen. Bij een matige inspanning waarbij het uithoudingsvermogen wordt aangesproken (zoals bijvoorbeeld bij langere wandelingen), zal de energie komen uit de vetreserves, terwijl bij hevige inspanningen voornamelijk de koolhydraten worden verbruikt.
Wil je dus vermageren of iets aan je lichaamsgewicht doen, dan is het zeker aan te raden om aan uithoudingstraining te doen. Het is pas na een half uur wandelen dat de vetreserves aangesproken worden, en dat men dus aan gewichtscontrole of gewichtsverlies kan gaan denken.

De volgende dagen geef ik enkele simpele trainingstips mee voor wandelaars. Een eerste zal zijn voor de mensen die wandelen vooral doen om goede gezondheid na te streven en om aan gewichtsbeheersing te doen. Een tweede schemaatje zal het wandelen ter conditieverbetering behandelen, en een derde ten slotte gaat over wandelen als sportprestatie ...

    Maar, eender met welk doel jullie gaan wandelen, is het voor de conditie of voor het gewicht, vergeet nooit om te genieten van jullie tocht !!! De natuur heeft in elk seizoen wel wat te bieden en er zijn toch zoveel mooie plaatsen.

Veel wandelgenot !

17:13 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.