12-05-07

Groen of rood ?

We weten allemaal wel wat deze kleuren willen zeggen in het verkeer, maar wisten jullie ook dat onze figuurtjes zoals wij die in België kennen, er in andere landen wel anders kunnen uitzien ?

 

  'Sofie' in Nederland

Het Nederlandse vrouwtje dook voor het eerst op in Amersfoort in het jaar 2000. Toen had een lolbroek over de mannetjeslichten een sjabloon met vrouwelijke vormen gekleefd. Waarschijnlijk haalde hij zijn inspiratie uit het Duitse stadje Zwickau, dat vroeger al het 'oversteekmeisje' geïntroduceerd had in het stadsbeeld. De stad besliste om bij alle voetgangerslichten die vernieuwd moesten worden, deze aanpassing te doen, en het mannetje te vervangen door een vrouwtje. In 2004 nam Utrecht dit idee over, en een jaar later volgde Haarlem. De Nederlanders gaven ook meteen een naam aan hun nieuwe 'lieveling'. Het werd Sofie. Het vrouwenontwerp zou meer licht doorlaten en meer in het oog springen.

  'Ampelmann' in Duitsland

In het vroegere Oost-Duitsland verscheen in de 60'er jaren een mannetje met een hoed in het straatbeeld; Het ontwerp was een idee om het hele verkeerslichtensysteem met duidelijkere tekens veiliger te maken. In 1974 werd het 'Ampelmännchen' als standaard vastgelegd. Daarna werd het mannetje ook gebruikt om de DDR-kinderen op een speelse manier de verkeersregels bij te brengen. Na de val van de muur werd beslist om alle verkeerslichten met Ampelmännchen te vervangen door het klassieke mannetje dat ook bij ons gekend is. Een actiecomité (ja, voor alles zijn er actiecomités deze dagen) kon er echter voor zorgen dat het mannetje mocht blijven, en nu is te zien dat er zelfs hier en daar weer nieuwe geplaatst worden.

 Rood voetgangersverkeerslicht     Groen voetgangersverkeerslicht

Tja, eender welke vormgeving, de kleur blijft overal hetzelfde : rood is wachten en groen is overgaan ... sommigen blijken zich echter nog altijd te vergissen in de kleuren (er zijn er nochthans maar twee) ...

17:10 Gepost door Thierry in x Verkeer | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.