10-06-07

Een mens komt wat tegen ...

... in zo'n kiesbureel

Vanochtend (en 'k ga eerlijk zijn, eigenlijk nogal tamelijk dik tegen mijn goesting) richting stembureel getrokken. Na de bijna eindeloos lijkende voorbije maand, en de extreem vermoeiende laatste week, mocht (allez ja : moest) ik mijn vrije zondag (waar ik zo naar uitgekeken had) nog opofferen om 'de staat te dienen'. Met de idee om er toch het beste van te maken stond ik daar om 7 u stipt. De voorzitster, Patricia, zorgde met haar stralende glimlach en warme verwelkoming al meteen voor een mooie inleiding van de dag. De toon was daardoor meteen gezet. Het werd stilletjesaan duidelijk dat we met een bendeke 'ambiancemakers' klaar stonden om de dag door te 'vliegen'. Twee bijzitters zijn niet komen opdagen (ze weten niet wat ze gemist hebben), maar de twee plaatsvervangers voelden zich ook meteen thuis in 'club 48'. 4 Heren en 3 dames dus ...

          Cancan 3 - Click image to download.      Disco guy 3 - Click image to download.      Disco dancers - Click image to download.     Disco guy 2 - Click image to download.        Disco guy - Click image to download.    Cancan 2 - Click image to download.

We waren het grootste kiesbureel van de stad (met 875 stemplichtigen) en als een goed geoliede machine werkten we aan een superhoog tempo door. Lange wachtrijen konden ons niet deren. De stemplichtigen werden in die rij al een beetje geanimeerd, werden vriendelijk en met een kwinkslag ontvangen aan de tafels, werden professioneel en met veel zwier begeleid naar de hokjes, en kregen met heel veel 'schwung een stempel op hun oproepingsbrief. Eén voor één passeerden buren en mensen waarvan we zelfs niet wisten dat het eigenlijk buren zijn. Eén van de bijzitsters woont trouwens in dezelfde straat als ik, 20 huizen verder ... en ik had die nog nooit gezien. Grapjes en lachbuien wisselden elkaar af, en dat leverde soms wel wat jaloerse blikken op van onze 'buren' van de burelen 47, 46, 45 en 44 waar het er toch iets serieuzer aan toe ging. Niks van aantrekken ... 't is allemaal goed voor de kaakspieren (en voor de moraal, nietwaar).

Federaal

  Enkele 'stoten' die je op zo'n dag meemaakt

 

* Twee rare oproepingsbrieven in de handen gekregen. Het formaat iets kleiner als die die we al de hele dag zien passeren hadden. Ook de voorzitster moest al eens heel goed kijken (zoek de fout) en zag dat die kaarten al afgestempeld waren. 'Meneer, Uw brief is al afgestempeld ?'  Antwoord van een onthutst kiezersduo : 'Maar wij zijn hier vandaag nog niet geweest ?'  Verdere controle van de oproepingsbrief toonde aan dat ze hun 'oude' uitnodiging (van 2006) meehadden. Terug naar huis dus om die van dit jaar te gaan zoeken.

* Een identiteitskaart in de handen gekregen van iemand die er blijkbaar het kanaal al eens mee overgestoken was (al zwemmend dan). De kaart hing nog met haken en ogen aan mekaar, het rijksregisternummer was al lang niet meer zichtbaar. Iedereen had schrik om de kaart aan te nemen aangezien niemand verantwoordelijk wou gesteld worden mocht ze uit elkaar gevallen zijn.

* Een andere kaart vertoonde ook een gebrekje. De elektronische chip viel er gewoon af. Meneer vroeg of we die niet konden 'lijmen', maar daar waren we natuurlijk niet op voorzien (noch opgeleid).

* Ondertussen bijna constant onze secretaris - Wim - geambeteerd. In Diegem mochten we electronisch stemmen en hij is computerdeskundige, dus ...  

'Wiiiiim, error, monitor going to sleep ... wat wil dat zeggen ?' & 'Wiiiiiiiiim, ik heb per accident op ctrl-alt-delete gedrukt ... wat nu ?' & 'Wiiiiiiiim, dat scherm wordt hier helemaal zwart ... heeft dat een betekenis ?'   (voor de duidelijkheid, we hebben maar 1 kleine panne gehad, 't was dus allemaal om hem een beetje te 'treiteren')

* Een ietwat ouder duo (zoon van 70 en moeder van 90) zorgden ongewild ook voor heel wat 'ambiance'. Eerst een hele discussie want 'hij moest haar sacoche vasthouden'. 'Jamaar, ik kan da ook niet, want ik heb ook maar twee handen'. Een paar vloeken , gezucht en heel wat hilariteit bij de omstaanders aangezien 'ze hem een lap rond zijn oren zou geven' ...   tja, 'de jeugd van tegenwoordig hé'.  Uiteindelijk heeft mevrouw zich naast ons op een stoel gezet, terwijl de rij wachtenden alsmaar langer werd. 'Ik heb tijd zenne, doe maar op ulle gemakske'. 'Jamaar mevrouw, er zijn stemhokjes leeg hoor'.  'Ik heb tijd, en ... ik blijf zitten'

* Een andere, zij het iets minder plezierige, 'stoot' is het feit dat we geen mensen mochten te woord staan in het frans. Aangezien Diegem een Vlaamstalige gemeente is, werd ons opgedragen enkel Nederlands te praten. En dat bleek toch heel erg voor zo'n bende 'sociaal aangelegde mensen' als wij. In onze gemeente wonen namelijk enorm veel imigranten en, zelfs al deden ze veel moeite om frans of engels te praten, we mochten hen niet helpen. Velen begrepen de situatie niet maar als we het toch gedaan hadden, en er had iemand geklaagd, dan stonden we misschien voor het feit dat er zou moeten herstemd worden binnen een paar weken. En dat wouden we natuurlijk niemand aandoen. Dus af en toe werd er - illegaal - toch een woordje frans gemompeld (maar sssssssst, niet verder vertellen hoor).

* Eén man had zijn identiteitskaart vergeten. Toen we er een opmerking over maakten werd meneer boos en zei hij 'dat het zal de laatste keer geweest zijn dat hij hier gekomen was'. Tja, 't is nu niet dat dat zo gemakkelijk te beslissen is met die stemplicht hé.

* Op een hele dag heeft maar één iemand een computer doen vastlopen. 'Onze' Wim was echter heel snel ter plaatse en het euvel heeft nog voor geen minuut oponthoud gezorgd.

* Hoewel de elektronische pen duidelijk zichtbaar ligt, dachten toch vele mensen dat het om 'touch-screens' ging. Die zaten dus met hun vingers op die schermen te drukken, zonder resultaat natuurlijk, waarna hun conclusie was 'dat het allemaal kapot was'.

* Eén iemand is erin geslaagd om gedurende 45 minuten in het hokje te blijven staan. We dachten dat er iets scheelde, maar 'njet', ze kon het wel alleen. En haar man intussen maar vloeken ...

* 'Eén voor allen, allen voor één' was ons motto, en terwijl men in andere burelen aan het dicuteren was over wie nu wanneer en hoelang kon gaan eten, gingen we bij ons telkens met twee. We hadden afgesproken dat we er allemaal onze tijd voor gingen nemen (half uur ongeveer) en dat de anderen terwijl het werk wel zouden verdelen ... wat vlekkeloos verliep. Ook toen de voorzitster haar hongerige maag wat ging versterken, ging alles onverminderd en probleemloos verder.  Echt een heel plezierig team !

* Datzelfde plezierige team zorgde er trouwens voor dat, toen de burelen gesloten werden om 15u stipt, er nog welgeteld 15 minuutjes werk was achteraf. We waren zelf al om 14 u met Patricia overeengekomen (tja, kwestie van hiërarchie stak het niet zo nauw) dat ze al moest/mocht beginnen aan het invullen van de paperassen. Alles netjes in duplicaat en dan nog eens in tweevoud, nagekeken, nageteld, overgeschreven en in verzegelde enveloppen gestoken. Op het eind bleven dus nog enkel een paar dingetjes te doen, die gewoonweg niet sneller konden (hoeveel kaarten gebruikt, wie is niet komen opdagen, ...). Zelfs onze afwas hebben we zelf naar boven gedragen ... een voorbeeldig 'clubje' dus. 

Graphs - Click image to download.

 En nu afwachten hoe de kiezers gestemd hebben natuurlijk.

 

KIESBUREEL      4 - Click image to download.8 - Click image to download.     SIMPLY THE BEST !!!

Clap - Click image to download.Clap - Click image to download.Clap - Click image to download.Clap - Click image to download.Clap - Click image to download.Clap - Click image to download.Clap - Click image to download.

PS * Eén opmerking nog om de misverstanden uit de wereld te helpen. In de media wordt DHL momenteel nogal aangevallen als zouden vele kiesbrieven van Belgen in het buitenland niet tijdig zijn aangekomen. Wat men wel 'vergeet' (???) te vermelden is, dat vanuit de kieskring zelf eerst een tamelijk hoog aantal lege enveloppen werd verstuurd. Toen de ambassades hier opmerkingen begonnen over te maken, heeft men de fout ingezien en gauw gauw nog nieuwe enveloppen (met inhoud deze keer) verzonden. Bij deze, want ik zou niet willen dat jullie een verkeerde indruk krijgen van DHL ! Wij zijn daar wél enorm goed bezig (ook daar was de laatste weken een supergemotiveerd 'verkiezings-team' bezig met het versturen van maar liefst 130 000 enveloppen en het beantwoorden van honderden telefoontjes van ambassades). 85 Vrijwillige koeriers zijn de laatste dagen trouwens op 'speciale missie' vertrokken naar verschillende landen, om daar bij de ambassades en op de consulaten de kiesbrieven te gaan ophalen en vandaag persoonlijk terug naar België te brengen.

 

't Is plezant geweest, maar nu mag het toch efkes wat kalmer worden ...

yours ... Happy man - Click image to download. Tweeti !

19:56 Gepost door Thierry | Permalink | Commentaren (10) | Tags: verkiezingen, diegem, bureel, 48, ambiance |  Facebook |

Commentaren

DJEEZESSSSS!!! Thierry...heb onderstaande post ook meteen gelezen en MAN...JIJ MAAKT OVERÁL EEN FEESSIE VAN!!!! :-) Tjonge...ik denk dat er niet veel meisjes bij een Quick een rugmassage af zouden slaan! hahhahahahahahhaaa! En verplicht in zo'n stemkantoor zitten...nooit gedacht dat dat zo lachen kon zijn! Wauw!! Jij hebt echt een héle goeie levensinstelling zeg! RESPECT MAN!!! echt waar!
En mijn wandeling was echt de moeite ja, dat had je er goed uitgehaald...maar eigenlijk vind ik álle wandelingen wel de moeite! :-)))))))
Groetjessssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 10-06-07

Awél Thierry;-) Gij zijt een man naar mijn hart sé ( ge moet nu nie weglopen hé;-))) Ik maak ook overal het beste van ! Liever zo, dan meer dan een halve dag tegen mekaar zitten zagen. Het moet toch, dan kan je er beter onder mekaar iets plezant van maken !
Euhhhhhh, mag ik volgende keer meedoen ? Hahahaha
Groetjes hé;-)

Gepost door: nicole | 10-06-07

Wij stemmen voorlopig nog niet...hihi... gelukkig.

Fijne maandag, liefs Suusje

Gepost door: Suus | 11-06-07

Stemlokaal Mens, wat heb ik van je verslag genoten.

Gepost door: G.U.Y. | 11-06-07

Dat moet daar nogal ambiance geweest zijn zeg! En wat mijn zusje betreft...Ze heeft vanalles onder haar planknopje zitten, maar wij kunnen dat ook een beetje verschuiven hé als we daar zin in hebben? Ah ja, wij zijn blogbewaarsters hé! En wij willen het boeiend houden voor de vrienden hé, ah ja! Hihihihi
Liefs

Gepost door: Bientje | 11-06-07

Nee... dat heb ik wel vaker gehoord...dat WestVloms is niet het eenvoudigste dialect van Vlaanderen hè? :-))) Heb er eens een soort van cursusje van opgestuurd gekregen...ja héééé...als ze zelfs al JA, NEE en MISSCHIEN gaan lopen vervoegen...dan haak ik af hoor! hahahahahahahhaaaa! Maar weet nu in ieder geval dat Windows98 'rute atteneentug' is! hahahahhahahahahaaa!!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 11-06-07

Goede avond Thierry Tja, zo te lezen was het daar bij julie één en al plezier maken in dat stembureau ;o))), natuurlijk kan je het beter op deze manier doen dan daar een hele dag te staan "pruimen" hé.. proficiat !!! Ik heb al spijt dat ik niet bij jullie ben mogen komen stemmen zie want bij ons waren het échte "zuurpruimen" hoor. Er kon met moeite een lachje af, laat staan een aub of goede morgen... over een "dank u en prettige dag" zullen we maar niet spreken...

Maak er nog een gezellige avond van maatje en de groetjes in Diegem hé ;o)))

Lieve groetjes van Lucky

Gepost door: Lucky | 11-06-07

Hoi ja, volgens mij ben jij een grote feestneus hahaha

groetjes viv

Gepost door: viv | 11-06-07

@ reakties ... @ MizzD : alle wandelingen zijn inderdaad tof, maar deze stak er denk ik toch wel wat bovenuit, niet ?
Tja, liever met zo'n levensinstelling (zoals er hier in 'blogland' trouwens nog wel enkelen rondlopen) dan altijd met een lang gezicht en depri. 't Respect dat je toont, schuif ik (met je toestemming) liever door naar de mensen die dat écht verdienen. Nana/Jientje (lupus), Ijsprinses (kanker), Maggy (SMA), Isake (Myasthenia Gravis), Nicole (arbeidsongeval), Anita, Marc, ... en ga zo maar door ... keuze genoeg hier (jammer genoeg). Elk met hun eigen miserie ... maar die mensen verdienen écht respect !

@ diegenen die ambiance willen tijdens de volgende verkiezingen : Ondertussen hebben 4 van de 7 'bijzitters' van 'ons' bewuste bureel 48 zich al vrijwillig opgegeven om ook de volgende keer aanwezig te zijn. Eén voorwaarde is wel, dat het over hetzelfde groepke gaat !
Voor verkiezingsfun ... allen verhuizen naar Diegem dus !!!

@ Nicole : je mag zeker meedoen ! Altijd welkom !!! En, waarom zou ik gaan lopen ?

@ Viv : 'k ben eigenlijk totaal geen feestneus hoor. Maar 'k benader de dingen graag positief ipv met een lang gezicht rond te lopen en constant alles af te breken en te zagen ...

@ Suusje : je weet niet wat je mist ;-)

@ iedereen : een heel fijne dag !

Gepost door: thierry | 11-06-07

hey Tweeti een beetje laat maar dat nu de beste heeft gewonnen betwijfel ik.
maar dat jij voor leute zorgt is een feit, hehe.
ik vind echter ook dat de kiesplicht en wet zou mogen worden, voorzeker ging de helft van de bevolking niet meer stemmen.
lieve zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay | 13-06-07

De commentaren zijn gesloten.