22-08-07

Uitwaaien op Cap Blanc Nez

Nadat blijkbaar een groot gedeelte van de bloggertjes hier (Nana, Jientje, MizzD) al mochten kennismaken met 'la douce France', had ook ik besloten om vorige week woensdag (OLV-Hemelvaart voor heel België en moederkesdag voor heel Antwerpen) eens de grens over te trekken. Aangezien er maar één dagje vakantie voorzien was, was het Zuiden natuurlijk geen optie. Eén van de leden van het Jeneverbendeke had de schitterende idee om eens naar Cap Blanc Nez (tegen Calais) te trekken.  

 

cap blanc nezZo gezegd, zo gedaan. Met een groepje enthousiastelingen trokken we richting Frankrijk (is dat trouwens niet het land waar het atomium staat en waar men de brabançonne zingt ?).

 

Daar aangekomen, bleek al onmiddellijk dat we te kampen gingen hebben met een sterke tegenwind (nu niet meteen te vergelijken met wat de Mexicanen momenteel meemaken, maar toch). Onze 'dodentochtvoetjes' indachtig, toch niet te onderschatten.

P
Eens we beneden waren, konden we eventjes bekomen van het prachtige uitzicht over de kustlijn. Bij betere weersomstandigheden kan je van hieruit 'the white cliffs of Dover' bewonderen, maar dat zullen we tegoed houden voor bij een volgende gelegenheid.

Cap Blanc-Nez ligt 6 km ten noord-oosten van Cap Gris-Nez

Plaatsnamen in deze streek verwijzen vaak naar het Oudnederlands. De verfransing gebeurde eerst tussen de 15de en de 17de eeuw. Blackenest is een benaming van de kaap die in geschriften uit de 16de eeuw wordt teruggevonden waarbij black verwijst naar het oudnederlandse woord blanka wat zoveel als helder of blank betekent. Nest verwijst naar nessa wat vooruitstekend stuk land in water betekent.

Cales Cliff is een andere benaming van de kaap die stamt uit de tijd toen het gebied nog aan de Engelsen toebehoorde.

Een uitzondering hierop vormt de naam van de gemeente Escalles die vlakbij de kaap ligt. Deze benaming is van Saksische of Oudnoorse oorsprong. In het Oudnoors betekent skali hut en zou de plaatsnaam verwijzen naar een toevluchtsoord voor Noormannen tijdens hun strooptochten. Indien Saksisch van oorsprong (scale is een tijdelijke verblijfplaats) verwijst de plaatsnaam naar de migratie van de Saksen vanuit Engeland tijdens de 5de en de 6de eeuw.

 

Dat we heel dicht bij de engelse kust zaten, werd bewezen door de berichtjes die onze gsm's teisterden : 'welcome in the UK', stond erop te lezen, en dit terwijl we ons een weg aan het ploeteren waren doorheen het opwaaiende franse zand.

Een ferme tegenwind heeft onze snelheid zeker beïnvloed, en zo kwam het dat we maar net op tijd (bij vloed zit je op dat strand dus helemaal ingesloten en gevangen) in het volgende stadje. 

In een cafeetje aangekomen, mochten we onmiddellijk genieten van de franse gastvrijheid (of was het nu koppigheid). We mochten met ons groepje plaatsnemen en zelfs de tafels herschikken, ... tot op het ogenblik dat ze doorhadden dat we niet kwamen om er te eten, maar om een glaasje te drinken. De service was meteen al heel wat minder ...

We trokken het ons (natuurlijk) niet aan, hebben iets gedronken, en zijn buiten gaan pic-nicken. Gezelligheid troef dus. 

Toen we besloten om verder te trekken, werd de lucht ineens donkerder en donkerder. Onheilspellend ... en ja hoor ... nog geen kwartiertje later kwam de regen met bakken tegelijkertijd uit de lucht gedonderd. Nooit geweten dat er zoveel water tegelijkertijd kon vallen en nooit geweten hoe absorberend kledij kan zijn. Enkele 'schuilpauzes' onder een afhangende tak of tegen een struik hielpen niets, en druipnat schuifelden we ons een weg terug naar de top.

schuilen

Af en toe hield het eens een minuutje op, en konden we verder genieten van de prachtige landschappen die zich in de verte aftekenden.

genieten van het uitzicht

Aan de volgende halte waren we blijkbaar iets meer 'bienvenue'. We konden er dus naar hartelust onze wandelschoenen leegkieperen, en onze t-shirts uitwringen. De baas en andere cafégangers moesten eens lachen met onze misère maar wensten ons toch een behouden voortzetting van de tocht.  Ongelooflijk maar waar, terwijl we daar zaten heeft de zon de regen verjaagd. We konden dus opnieuw verdertrekken zonder k-way en regenjas. Wel hadden we opnieuw een enorm sterke wind, maar deze hielp ons uiteindelijk wel om alles sneller droog te krijgen.  Een laatste zware klim ... een blik achteruit op het prachtige zicht op de kust ... en we konden ook deze toch succesvol afronden. Op het tellertje stonden een 15-tal kilometer.

klim

Ons uitje kreeg nog een vervolg in een gezellig restaurantje in Calais. Vanwaar moeten jullie Calais kennen ? Van de Eurotunnel natuurlijk, ... en van de haven ...

Geïnspireerd door het weer werd het voor mij een pizza 'vier seizoenen'. We hadden immers ons part weer gehad ... regen, wind, zonneschijn, ... enkel de sneeuw ontbrak nog, maar da's misschien iets voor volgende week ?

eten cap blanc nez

 

Het was in elk geval (alweer) een heel gezellige dag, samen met een toffe wandelkliek !

wandelgroep cap les nez

 

  

Commentaren

Ach ja, dat zag er wel leuk uit, op dat nat worden na natuurlijk hé?

Gepost door: Jientje | 23-08-07

Goeie morgen Dat zag er een gezellige dag uit.
Een beetje tegen de natuur moeten vechten.
Maar daarna lekker ontspannend bij een glaasje en een hapje.
Het is hier momenteel droog.
Houden zo zou ik zeggen tegen de weergoden.
Het is genoeg geweest.
Nog een aangename donderdag verder
Groetjes Rita

Gepost door: Rita | 23-08-07

:-)) Ja, het is er schoon hé. Ik hou enorm van Frankrijk en ben al op veel plaatsen geweest en overal zijn de mensen even vriendelijk behalve in de streek van Calais. Mij zul er niet snel meer tegenkomen. Hopelijk heeft het je deugd gedaan met want al die stress en dat vele werken zal je dat wel kunnen gebruiken. Groetjes!

Gepost door: nana | 23-08-07

Hoihoi,
dat zag er heel gezellig uit.

Ik heb gisteren die koelzak erop gehouden, wel prettig kon ineens goed lopen enzo, was natuurlijk verdoofd. Daarna was het weer 'dikke pret'.

We doen rustig aan en wachten af.

Fijne donderdag!

Gepost door: Suus | 23-08-07

Hallo Thierry;-) Dat is een plaats waar ik ooit nog eens wil komen ! Moet er prachtig zijn en jouw foto's ondersteunen dat !
Mooi verslag trouwens, net of ik er bij was;-))) Maar dat zou je dan wel gemerkt hebben aan mijn stommiteiten hihihihi
Groetjes;-)

Gepost door: nicole | 23-08-07

er staat een stevig briesje zie ik, niks voor Marc....Dus reizen we beter de andere kant maar op!!!!
Bijna dan..richting zeeland gaan we dit weekend!!!!!Alhoewel..het waait daar soms ook behoorlijk. ik als echte zeeuw ben dat wel gewoon hoor!!
fijne avond nog,
groetjes

Gepost door: Anita | 23-08-07

Goed idee
Gaan uitwaaien op Cap Blanc Nez!
Een vriend is vorige week met een 'bendeke' vanuit Roeselare per fiets vertrokken naar daar voor een dagtocht.
Heb nog niets vernomen of zij ook zo slecht weer hadden. Zal eens moeten horen.
Groetjes

Gepost door: lucretia | 23-08-07

Goedemorgen Ik kom je nog een fijne vrijdag
En een aangenaam weekend wensen
Ze voorspellen toch beter weer?
Groetjes Rita

Gepost door: Rita | 24-08-07

De commentaren zijn gesloten.