25-08-07

Aftellen naar de 'tofste zondag' ...

Er is al heel wat media-belangstelling geweest, maar volgende week (zondag 2 september) is het dan eindelijk zover. Een jaar voorbereiden resulteert zoals steeds opnieuw in 'de tofste zondag' van het jaar. Zo wordt toch beweerd.

Campagnebeeld Dé Gordel 2007

De Gordel is dit jaar al aan zijn 27° editie toe, en de medewerkers zijn het nog lang niet moe. Het begon allemaal in 1981 toen een groep Vlamingen het initiatief nam om op een ludieke wijze het Vlaamse karakter van de Rand rond Brussel en de faciliteitengemeenten in de kijker te plaatsen. Het eerste jaar (een fietstocht rond de hoofdstad Brussel en een wandeling in de faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos) leverde een deelnemersaantal op van 1302. Nu, jaren later, spreken we over duizenden deelnemers (voor Zaventem alleen al 15000 vorig jaar en twee jaar geleden zelfs 33000 !).

Op 2 september zal de Vlaamse Rand dus weer het decor vormen voor heel wat wandel- en fietsplezier. Al enkele jaren werk ik hier van heel nabij aan mee. Ik teken de parcours uit voor de wandeltochten, doe de bepijling, ben de dag zelf aanwezig als coördinator op het marktplein en op maandag mogen de pijltjes er weer af.  Dat dit alles een enorm werk is, hoef ik jullie niet te vertellen natuurlijk, maar het blijft toch altijd een plezier om een rol te mogen spelen in zo'n grote organisatie.

Voor mij begint het volgende week-end op zaterdag. De pijltjes moeten correct en heel stevig vastgemaakt worden (teneinde te vermijden dat enkele lolbroeken deze zouden omdraaien of verwijderen). Dit is een tijdslopend werkje aangezien er drie verschillende afstanden zijn : 7, 14 en 23 km. Honderden wegwijzertjes en enkele spuitbussen (milieuvriendelijke verf !) moeten ervoor zorgen dat de wandelaars zonder problemen hun weg naar het Zaventemse marktplein terug kunnen vinden na een aangename tocht. Daarna is het alle hens aan dek op het marktplein van Zaventem, waar de tenten, palen, containers, tafels en stoelen verschoven worden naar hartelust. Als alles klaar is wordt een nog een laatste controle gedaan en keert iedereen huiswaarts. Niet voor lang, want in het putje van de nacht zijn de eersten alweer op pad om de parcours nog eens te controleren op sabotage. Net zoals elk jaar vrezen we ook deze keer weer nageltjes en punaizes op de baan, en zeker de toestand van politiek België van de laatste maanden zal daar zeker geen goed aan doen.

Hopelijk kunnen we dit jaar wel rekenen op de zon, want die heeft ons vorig jaar serieus in de steek gelaten (met een daling van het deelnemersaantal als gevolg natuurlijk).

Ik geef hierbij een korte beschrijving van wat jullie voorgeschoteld krijgen :

Wandelen 7-14-23 km • Kraai-Eikwandeling

Deze mooie wandeling heeft voor elke categorie wandelaar wat in petto. Er wordt immers een wandeling afgelegd langsheen 3 Gemeenschapscentra van de Rand, die de wandeling in drie afstanden opsplitst en waarbij men in elk Gemeenschapcentrum de bus terug naar Zaventem kan nemen. De verschillende afstanden van respectievelijk 7, 14 en 23 km, maken dat u kan kiezen voor een rustige kortere wandeling met de kinderen, een middellange wandeling voor de recreatieve wandelaars en ene lange wandeling voor de sportieve wandelaars.
Meisje met rolschaatsen en hond Het eerste deel, van 7 km, is dus vooral zeer geschikt voor families met kinderen. Via enkel prachtige pittoreske wijken komt de wandelaar terecht in Kraainem waar er een controle-/eindpunt is voorzien in het Gemeenschapscentrum De Lijsterbes. Hier wordt er allerlei animatie voor kinderen voorzien, waarbij ook de ouders hun hartje kunnen ophalen.
Vanuit het Gemeenschapscentrum De Lijsterbes kunnen de Gordelaars kiezen of ze ofwel terugkeren met de bus naar het Gordeltrefpunt Zaventem ofwel doorstappen naar de volgende controlepost. In het Gemeenschapscentrum De Kam in Wezembeek-Oppem kan de Gordelaar bij een Kambiertje terugkijken op een tocht van 14km.
De geoefende wandelaar kan nadien kiezen voor het avontuurlijkste deel van het parcours : een fikse tocht doorheen het Zoniënwoud met aankomst in het Gemeenschapscentrum De Bosuil in Jezus-Eik. Met 23 km in de benen is er uiteraard vanuit het Gemeenschapscentrum De Bosuil busvervoer voorzien dat de wandelaars terug zal brengen naar de festiviteiten in Zaventem.

Skater

Fietsen 23 km • Gezinsfietstocht

De Gezinsfietstocht is de geknipte fietstocht voor wie nauwelijks fietservaring en/of - conditie heeft. Of voor gezinnen met jonge kinderen die al eens van een uitdaging houden. Kortom, de 25 km wegen ten noorden van Zaventem leveren ons een vlak parcours zonder zware fietshindernissen. En met de luchthaven als baken. De tocht is ook geschikt voor inline skaters en rolschaatsers.

Fietsen 50 km • Groene veldentocht

Wie voor de Groene veldentocht kiest, kiest resoluut voor de landelijke kant van Steenokkerzeel, Kampenhout, Haacht,… Je glijdt langs de luchthaven van Zaventem en geniet van het prachtige zicht op landende en opstijgende vliegtuigen. Je voelt de rust langs de vaart naar Willebroek en je fietst door het groene Bloso-domein in Hofstade waar het Sportimonium zijn deuren heeft geopend. Het traject is mede uitgestippeld door fietsenproducent Granville en moet een permanent karakter krijgen.

Fietsen 100 km • De échte Gordelklassieker

Hiervoor is oefening nodig. Deze fikse tocht langs en doorheen 18 Vlaamse randgemeenten van Brussel doet de vier Gordeltrefpunten aan: Zaventem, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Dilbeek, zonder de controleposten in Wemmel, Vilvoorde en Wezembeek-Oppem te vergeten.

Extra Fietsbeurs

Zaventem is het fiets-Gordeltrefpunt bij uitstek. Daarom wordt er een fietsbeurs georganiseerd in de nabijheid van het Gordeltrefpunt, langs het traject van de 100km.

Ook skaters zijn welkom ! Op het fietsparcours van 23 km wordt een groepsstart gegeven om 10u maar de hele dag door mag natuurlijk nog altijd vrij gestart worden.

Verder verwelkomt zaventem U met : golfinitiatie, wushu impuls demo, judo demo en initiatie, basketbal initiatie voor kinderen, skating, rope skipping initiatie en nog enkele andere leuke attrakties.

De beloning :

Of je nu 7 km gewandeld hebt, of 100 km gefietst, de gegeerde medaille ligt klaar aan de aankomst van de tocht. Dit jaar wordt het een originele medaille, met een achtzijdige vorm. Voor mij zal dit de elfde zijn in een lange reeks, de vierde reeds als medewerker.

Gene Thomas en EstherVoor de minder sportieven is er natuurlijk de gezellige sfeer, die zoals elk jaar terug te vinden is in het trefpunt.  En we hebben ook Gene Thomas naar Zaventem gekregen. Hij zal er zorgen voor een schitterend concert (gratis) !  Gene zingt dit jaar trouwens ook het gordellied (samen met Esther en naar een tekst van Bart Herman) dat jullie HIER kunnen beluisteren.

 

Ziezo, misschien (hopelijk) zijn jullie nu een beetje warm gemaakt voor deze dag ? Jullie hebben nog een weekje de tijd om te beslissen, maar ik zou het heel leuk vinden jullie te mogen verwelkomen.

22-08-07

Uitwaaien op Cap Blanc Nez

Nadat blijkbaar een groot gedeelte van de bloggertjes hier (Nana, Jientje, MizzD) al mochten kennismaken met 'la douce France', had ook ik besloten om vorige week woensdag (OLV-Hemelvaart voor heel België en moederkesdag voor heel Antwerpen) eens de grens over te trekken. Aangezien er maar één dagje vakantie voorzien was, was het Zuiden natuurlijk geen optie. Eén van de leden van het Jeneverbendeke had de schitterende idee om eens naar Cap Blanc Nez (tegen Calais) te trekken.  

 

cap blanc nezZo gezegd, zo gedaan. Met een groepje enthousiastelingen trokken we richting Frankrijk (is dat trouwens niet het land waar het atomium staat en waar men de brabançonne zingt ?).

 

Daar aangekomen, bleek al onmiddellijk dat we te kampen gingen hebben met een sterke tegenwind (nu niet meteen te vergelijken met wat de Mexicanen momenteel meemaken, maar toch). Onze 'dodentochtvoetjes' indachtig, toch niet te onderschatten.

P
Eens we beneden waren, konden we eventjes bekomen van het prachtige uitzicht over de kustlijn. Bij betere weersomstandigheden kan je van hieruit 'the white cliffs of Dover' bewonderen, maar dat zullen we tegoed houden voor bij een volgende gelegenheid.

Cap Blanc-Nez ligt 6 km ten noord-oosten van Cap Gris-Nez

Plaatsnamen in deze streek verwijzen vaak naar het Oudnederlands. De verfransing gebeurde eerst tussen de 15de en de 17de eeuw. Blackenest is een benaming van de kaap die in geschriften uit de 16de eeuw wordt teruggevonden waarbij black verwijst naar het oudnederlandse woord blanka wat zoveel als helder of blank betekent. Nest verwijst naar nessa wat vooruitstekend stuk land in water betekent.

Cales Cliff is een andere benaming van de kaap die stamt uit de tijd toen het gebied nog aan de Engelsen toebehoorde.

Een uitzondering hierop vormt de naam van de gemeente Escalles die vlakbij de kaap ligt. Deze benaming is van Saksische of Oudnoorse oorsprong. In het Oudnoors betekent skali hut en zou de plaatsnaam verwijzen naar een toevluchtsoord voor Noormannen tijdens hun strooptochten. Indien Saksisch van oorsprong (scale is een tijdelijke verblijfplaats) verwijst de plaatsnaam naar de migratie van de Saksen vanuit Engeland tijdens de 5de en de 6de eeuw.

 

Dat we heel dicht bij de engelse kust zaten, werd bewezen door de berichtjes die onze gsm's teisterden : 'welcome in the UK', stond erop te lezen, en dit terwijl we ons een weg aan het ploeteren waren doorheen het opwaaiende franse zand.

Een ferme tegenwind heeft onze snelheid zeker beïnvloed, en zo kwam het dat we maar net op tijd (bij vloed zit je op dat strand dus helemaal ingesloten en gevangen) in het volgende stadje. 

In een cafeetje aangekomen, mochten we onmiddellijk genieten van de franse gastvrijheid (of was het nu koppigheid). We mochten met ons groepje plaatsnemen en zelfs de tafels herschikken, ... tot op het ogenblik dat ze doorhadden dat we niet kwamen om er te eten, maar om een glaasje te drinken. De service was meteen al heel wat minder ...

We trokken het ons (natuurlijk) niet aan, hebben iets gedronken, en zijn buiten gaan pic-nicken. Gezelligheid troef dus. 

Toen we besloten om verder te trekken, werd de lucht ineens donkerder en donkerder. Onheilspellend ... en ja hoor ... nog geen kwartiertje later kwam de regen met bakken tegelijkertijd uit de lucht gedonderd. Nooit geweten dat er zoveel water tegelijkertijd kon vallen en nooit geweten hoe absorberend kledij kan zijn. Enkele 'schuilpauzes' onder een afhangende tak of tegen een struik hielpen niets, en druipnat schuifelden we ons een weg terug naar de top.

schuilen

Af en toe hield het eens een minuutje op, en konden we verder genieten van de prachtige landschappen die zich in de verte aftekenden.

genieten van het uitzicht

Aan de volgende halte waren we blijkbaar iets meer 'bienvenue'. We konden er dus naar hartelust onze wandelschoenen leegkieperen, en onze t-shirts uitwringen. De baas en andere cafégangers moesten eens lachen met onze misère maar wensten ons toch een behouden voortzetting van de tocht.  Ongelooflijk maar waar, terwijl we daar zaten heeft de zon de regen verjaagd. We konden dus opnieuw verdertrekken zonder k-way en regenjas. Wel hadden we opnieuw een enorm sterke wind, maar deze hielp ons uiteindelijk wel om alles sneller droog te krijgen.  Een laatste zware klim ... een blik achteruit op het prachtige zicht op de kust ... en we konden ook deze toch succesvol afronden. Op het tellertje stonden een 15-tal kilometer.

klim

Ons uitje kreeg nog een vervolg in een gezellig restaurantje in Calais. Vanwaar moeten jullie Calais kennen ? Van de Eurotunnel natuurlijk, ... en van de haven ...

Geïnspireerd door het weer werd het voor mij een pizza 'vier seizoenen'. We hadden immers ons part weer gehad ... regen, wind, zonneschijn, ... enkel de sneeuw ontbrak nog, maar da's misschien iets voor volgende week ?

eten cap blanc nez

 

Het was in elk geval (alweer) een heel gezellige dag, samen met een toffe wandelkliek !

wandelgroep cap les nez

 

  

16-08-07

Ze zijn binnen ...

 

... de fotookes van de dodentocht. 'k Heb er een selektie uit gemaakt en schotel jullie graag volgend kort verslagske voor. Klik op onderstaande foto en jullie kunnen zo de tocht meewandelen ...Knipoog

prettig gestoord

22:49 Gepost door Thierry | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |