04-09-07

't Is weer voorbij ... die mooiste Zondag

... en ik denk dat we de zomer nu ook wel definitief op onze buik kunnen schrijven. Nadat de Gordel vorig jaar zowat werd weggeregend, hebben we het ook dit jaar niet echt droog kunnen houden. Hoewel sommigen er niets van zullen gemerkt hebben, werden we om 13 u vergast op een plensbui van jewelste.

Jong en oud ... samen onderweg ! ps diene helemaal rechts (links van de vrouw met rode pull op de fiets) met oranje fluo en groen medewerkers t-shirt : dat benne kik !!! Zo hebben de nieuwsgierigen toch al tenminste één foto van mij gezien

Maar laat me misschien beginnen met het begin.

In den beginne was er niets .... 

... mmmm ... neen, ... zover ga ik niet terugkeren.  Wat er de voorbije weken zoal gebeurd is hebben jullie hier al kunnen lezen. Vergaderingen, en controles allerhande moesten ervoor zorgen dat we ook dit jaar de fietsers en wandelaars op het veilige en correcte pad konden sturen. Zaterdag werden de laatste pijltjes opgehangen (zie vorig bericht) en gisteren was het dan eindelijk de grote dag.

's Nachts werd er nog op en af gereden om de eventuele saboteurs te ontmoedigen, en voor Zaventem is dit wonderwel heel goed gelukt. Terwijl we op de radio berichten hoorden van punaizes en nageltjes in andere Gordeltrefpunten (Overijse, Dilbeek en St-Genesius Rode), stonden de mannen van de technische dienst bij ons tamelijk werkloos te wezen. Om 5 u hadden we opnieuw afgesproken met de groep medewerkers om alles nog eens te overlopen en om 5u30 begon (eindelijk) de 'gezellige' drukte.

De eerste fietser (trouwens dezelfde man die al jaaaaaaren de eerste aanwezige is) stond al te popelen om te vertrekken voor zijn 100 km, maar hij moest jammer genoeg nog wachten tot de officiële start om 7u. Het was zijn tiende gordel, en dus een extra feestelijke voor hem. Om 7 u stipt werd dan het licht op groen gezet voor de start van deze 27° Gordel.

De ietwat speciale studio van Radio 2 wekte heel wat belangstelling bij de medewerkers en de deelnemers. De glazen kooi bovenaan was de studio, en we zagen meteen wat we ook hoorden door de luidsprekers op het plein.  

Cameraploegen liepen op en af, en deze editie bleef het niet enkel bij interesse uit Vlaanderen, maar er waren er ook bij die van over de (taal-)grens kwamen. Door de politieke situatie had men natuurlijk het één en het ander verwacht en daar is men massaal op afgekomen. Ik heb zelfs een Duitse en een Engelse ploeg gezien, en ook vanuit het Zuiden waren Spanjaarden en Fransen aanwezig. Op bepaalde momenten leken we echte tv-vedetten. Hopelijk kennen ze mijn rekeningnummer voor de royalties ?

Constant zweefde ook de radio-2 helicopter boven onze hoofden, wat toch altijd voor heel wat ambiance en wuivende handjes zorgde.

Vrij laat kwam de stormloop op gang. Een ongeval op de Brusselse ring heeft de toegang tot Zaventem een tijdlang bemoeilijkt, waardoor we pas om 9 u konden zien waar we eigenlijk aan begonnen waren. De deelnemers kwamen vanuit alle hoeken van het land, en de drie ingangen op het kerkplein konden maar met mondjesmaat de enorme toeloop aan. Gelukkig mochten we ook dit jaar genieten van een 'foutloos parcours' voor wat betreft de veiligheid. Terwijl de voorbereidingen altijd in 'petit comité' gebeuren, liepen toch heel wat mensen de dag zelf rond met 'medewerkers-t-shirts'. Gewoon al om eventuele pesters te ontmoedigen. Ook de politie, ambulance en brandweer waren massaal aanwezig en gelukkig zijn ook zij vrij werkloos gebleven. Natuurlijk zijn er - zoals altijd - de schaafwondjes en blaren geweest, maar dat is eigenlijk te verwaarlozen. Ook de fietshersteldiensten hadden relatief weinig werk. Een band oppompen, een ketting terug leggen waar ze hoort, ... routinewerk dus.

Iets na de middag kwamen echter enkele meldingen binnen van mensen die geen pijltjes meer vonden ...  ergens in het Zoniënwoud ... maar waar juist ? Alle plannetjes er dus bijgehaald, hen terug op het rechte pad geholpen en nieuwe pijltjes gaan hangen. Pesterijen of spelende kinderen ? Wie zal het zeggen ?  Een beetje later dezelfde melding vanuit St-Stevens Woluwe. Opzet leek ons nu logischer, en toen eventjes later ook een pijl aan de start zelf bleek gedraaid te zijn hielden we toch even ons hart vast. Hadden de saboteurs nu ook de weg naar Zaventem gevonden ?  Later bleek de angst voor niets te zijn geweest want bij deze kleine feitjes is het dan toch gebleven. Laat het ons dus houden op een rimpelloze zondag ...

Ook zij waren erbij en zorgden voor heel wat leute !

 

Armbandjes te kort bij de start van de 50 km. Dat beloofde natuurlijk wel veel goeds voor de deelnemersaantallen. Iets later ook te kort bij de 25 km. Amai ... zo veel volk ! Gauw nog enkele zakken armbandjes gaan bijhalen, en ook bijbesteld in andere Gordeltrefpunten.

Hoewel ik het markplein bijna niet ben afgeweest, stonden er op zondagavond op mijn stappentellertje wel 54 350 stappen (ongeveer 3000 zijn er nodig om in conditie te blijven, dus ik denk wel dat dit goed zit). Aangezien ik daar stond als aanspreekpunt en verantwoordelijke van zowat alles, wist ik gedurende de ganse dag wel wat doen. Ook hier : het bleef bij 'gewone' vragen en 'kleine probleempjes'.  't Meisje van de grime iets te drinken brengen, een vlag omhooghangen voor de turnkring, tentje voor de aankomst van de 50 km herschikken, medailles gaan afleveren, verdwaalden de weg wijzen, een kapotgereden waterslang gaan herstellen, assisteren van een rolstoelpatiënt, een paar kindjes gelukkig maken met een Gordel-sticker, het podium (en het publiek) in het oog houden tijdens de show, een cameraploeg de mooiste plekjes tonen om te filmen, enkele omgedraaide pijltjes terug de goeie richting laten uitwijzen, ...  heel gevarieerd werk dus.

 

Enkel nog 'alle hens aan dek' voor het optreden van Gene Thomas. De taferelen die zich afspeelden net voor het podium deden op bepaalde ogenbllikken terugdenken aan de beginperiode van Clouseau. Gillende meiden, springende fans, en een uitzinnige menigte. Enkele medewerkers hadden zich tussen publiek en podium geplaatst om te voorkomen dat Gene zou platgekust worden, maar ook dit bleek preventief. Hij heeft brave fans ;-)    Ik denk dat ik trouwens ook ga beginnen zingen, of ik geraak nooit van 't straat Cool

Ik stond op de eerste rij, meestal met het gezicht naar het volk toe, maar toch deze mooie close-up. Velen waren jaloers

 

's Avonds nog wat nagepraat en eigenlijk vrij vroeg toch naar huis gegaan. Toch een beetje slapen, want om 4u30 was het weer alle hens aan dek. De pijltjes moesten verwijderd worden, en het marktplein moest weer herschapen worden in een Parking. Doordat het alweer aan het gieten was, werd er rond 8 u opnieuw de brui aan gegeven en ben ik maar gaan werken (lekker droog achter mijn pc'ke). Gisterenavond heb ik dan verder gedaan met het verwijderen van de pijltjes. Alles is nu weg, enkel de markeringen op de grond verraden nog dat hier zo'n groots evenement heeft plaatsgevonden.

 

Eindbalans (de officiële cijfers van Bloso) :

totaal aantal deelnemers : 77 303

deelnemers in Zaventem : 22 568

De recreatieve fietstocht in Zaventem (50 km) kende het grootste aantal deelnemers met 8.766 Gordelaars.

Zaventem wordt opnieuw het grootste Gordeltrefpunt voor fietsers met 19.003 fietsers.
De 100 kilometer fietsen (de klassieke Gordel zoals hij in 1981 voor het eerst werd gereden) is nog steeds goed voor 18,64% van de Gordeldeelnemers (2006 : 17,91%).  De meeste fietsers vertrokken in Zaventem en Dilbeek (meer dan 2/3).

ParcoursDeelnemers%Meeste deelnemers
25 km fietsen11.39814,74%Dilbeek: 4.222
50 km fietsen26.00633,64%Zaventem: 8.766
100 km fietsen14.41018,64%Zaventem: 6.382

En nu ? Ah, we gaan stilletjesaan (ik zeg wel stilletjesaan hé) de voorbereidingen treffen voor volgend jaar. Eerst een evaluatie van wat dit jaar beter kon, en dan opnieuw plannen maken, vergunningen aanvragen, een paar vloeken tussendoor, en opnieuw vergaderen. En voor we't weten zal het weer snel de 'mooiste zondag' zijn ... maar dan die van 2008.
Aan alle geïnteresseerden : de Gordel gaat steeds door op de eerste zondag van September. Jullie zijn bij deze dus al uitgenodigd voor volgend jaar !!!

21:32 Gepost door Thierry in In de kijker ... | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gordel, zaventem |  Facebook |

Commentaren

Ah ja! Ik ben altijd geinteresseerd in mooie wandeltochten hoor...waar dan ook! Het jammere is alleen, dat het vaak allemaal nét te ver rijden is voor mij...maar wie weet hè? Die Gordel...daar was ik al bang voor...de eerste zondag van september ben ik meestal op vakantie...dus dat zal sowieso moeilijk worden. Of jouw buurman uit Grimbergen dan ook komt?? hahahaha Geen flauw idee hoor...geloof niet dat ie veel wandelt of fietst...vraag het hem! Wij zijn goeie blogvrienden, maar zoals met ál met blogvrienden, ik heb nog nooit iemand in het echt ontmoet! ( behalve dan de fokster van mijn hond die mij aan het bloggen heeft gebracht en een inmiddels ex-blogster, die dus al geen blog meer had, toen ik haar eens in het echt ontmoette hahahahahaa!)
Groetjesssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 04-09-07

Hey niet zo negatief. Zomer gehad!? Die moet nog komen jong. Doeg!!!!!!

Gepost door: nana | 05-09-07

De commentaren zijn gesloten.