06-04-10

Een nieuwe lente ...

Een nieuwe lente, een nieuw geluid ... dat is wat men altijd pleegt te zeggen. Dit jaar betekent dit nieuw geluid ook een hernieuwde aanvang van de wandel'carriere'. Na een blessureperiode van ongeveer 2,5 jaar (zware enkelblessure) heb ik me gisteren en eergisteren opnieuw gewaagd aan enkele wandelkilometertjes, en met succes ... niets 'nada' pijn of last Lachen

Het tellertje was gestopt op 33 390 kilometer (op 1590 tochten) en daar zijn er dit week-end 14 bijgekomen. Een keer 6 kilometer, men moet ergens beginnen; de tweede wandeltocht bedroeg al 8 km ... Een dodentocht zit er de eerste jaren niet echt in, vrees ik.

Ook mijn twee schatten hebben de wandelschoenen aangetrokken en zijn enthousiast. Jullie zullen ons dus ongetwijfeld nog wel 'ergens ten velde' tegenkomen.

Een hernieuwde wandelcarriere wil in dit geval ook een nieuwe wandelclub zeggen. Door de verhuis van Diegem naar het Aalsterse (en door wat 'strubbelingskes' in de vorige club) is dat 'De Kadees - Aalst' geworden.

logo kadees_480x480

De 523 leden van deze club werden dus aangevuld met 3 nieuwe. De Kadees zijn aangesloten bij de Wandelsportfederatie 'Aktivia' en dit onder het nummer 063.

 

 

 

Onze eerste wapenfeit : De Bursitiatocht in Burst bij de wandelklub 'Het land van Rhode'. Niet ver van de deur, een ideale 'openingswandeling' dus.  Niet echt de perfekte omstandigheden voor een wandelclub om een tocht te organiseren want er was : Pasen, geen goede weersvoorspelling, de Ronde van Vlaanderen, ... Probeer dan maar maar eens reclame te maken voor je wandeltocht en volk te vinden om door de modder te ploeteren. Toch trokken we onze wandelschoenen aan en staken 'het Land van Rhode' een hart onder de riem : de Bursitiatocht dus. Goed voor 6,6 km aan de poort van de Vlaamse Ardennen zoals ze het zelf verkondigden ...

 

HPIM6875_640x477De naam Burst stamt af van Bursitia juxta fluviolum Burste. De naam Bursitiatocht is dus heel goed gekozen. 'Burst' werd voor het eerst gevonden in een oorkonde van de St. Pietersabdij in Gent. In dit document uit 1042 werd vermeld dat het dorp Burste gelegen lag een een gelijkname rivier, de Bursitia juxta fluviolum Burste. Pas een eeuw later, in 1151 werd Burst voor het eerst onder de huidige naam genoemd. Daarnaast werd het dorp in de daaropvolgende decennia als Borst, Bost en Bust in enkele documenten genoemd. In 1846 telde het dorp 125 boerderijen, waaronder enkele grote. Toentertijd waren er in het dorp onder andere een korenwindmolen, drie brouwerijen en drie stokerijen. Rond het begin van de 19e eeuw telde het dorp 304 inwoners, aan het begin van de 20ste eeuw was dit aantal gestegen tot 963

Het werd een mooie tocht doorheen een modderlandschap, hoewel dit voor de 6 km uiteindelijk nog heel  goed meeviel.

Een aaneenschakeling van natuurpaden, wegels, landelijke wegen bracht ons terug naar de startzaal, waar we ons nieuwe wandelboekje meteen konden laten inwijden met een stempeltje van de organiserende club.

 Bursitiatocht 04 04

Een fiere Gianni.was dolenthousiast en kon al niet wachten om een volgende wandeling aan te vatten.

 HPIM6870

 Een dagje later, paasmaandag, was het dan ook zover. Na de goede start, besloten we om het ingeslagen pad verder te bewandelen en we kozen dit keer voor de WSV Horizon Opwijk, die haar 18' Lentewandeling hield in Mazenzele.

Mazenzele is een Vlaams dorp in de provincie Vlaams-Brabant en is een deelgemeente van Opwijk. De gemeente  ligt in het noordwesten van de provincie, op ca. 20 km van Brussel en Mechelen en op ca. 13 km van Dendermonde en Aalst. Als deelgemeente maakt het deel uit van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Vele deelnemers aan de wandeling klonken dan ook naar het franstalige Brussel dat hier niet al te veraf meer was.

HPIM6886Zagen we daar trouwens niet de bollen van het atomium blinken in de verte ? Een paar medewandelaars die ons voorbijstapten onderhielden zich in een niet ontbraamde versie van de taal van Molière maar toen we hen een welgemeende „bonjourtoewensten, werd dat vlot in het Vlaams beantwoord. Nog maar eens een bewijs dat er van een 'taalbarriere' niet echt veel sprake is.

Als dorpsnaam gaat Mazenzele terug tot de Frankische periode, als de nederzetting, de 'villa' of het hof van een Frankische stamvader. De oudste kern, mogelijk daterend uit de 4e - 5e eeuw, is het oorspronkelijke villacomplex met de typische grote open Dorpsdries, waarrond een gebouwenconcentratie. De tweede kern rond de kerk is van latere datum. Mazenzele ontwikkelde zich langsheen de baan Asse-Dendermonde (eind 18e eeuw, nu gewestweg N47) grotendeels tot een straatdorp.

kerk mazenzeleDit was vroeger niet het geval vermits het dorp gesitueerd was rond de kerk (die op ca. 350 m van de heerweg Brussel-Dendermonde lag), de aloude dries en de Romeinse heerbaan. Tijdens het Ancien Régime (tot 1794) behoorde Mazenzele (samen met Asse, Baardegem, Essene, Hekelgem-Affligem, Meldert, Mollem en gedeeltelijk Bollebeek) tot het Land en de Heerlijkheid van Asse (in het hertogdom Brabant). Onder het Franse bewind ging Mazenzele (zoals ook Opwijk) op in het kanton of administration municipale Merchtem en verloor tot 1800 zijn zelfstandigheid. Van 1800 tot 1976 was Mazenzele een zelfstandige gemeente. Als klein landelijk dorp van slechts 225 ha en 1055 inwoners werd het in 1977 bij de aangrenzende gemeente Opwijk gevoegd.

De oude parochiekerk werd toegewijd aan Sint-Petrus'-Banden oftewel Sint-Pieters-Banden. Het patronaat van de kerk behoorde vroeger toe aan de nabijgelegen benedictijnenabdij van Affligem. Deze abdij, en de cisterciënzerinnenabdij van ten Roosen (Aalst) waren belangrijke grondbezitters van het oude Mazenzele.

241px-Molen_MazelkouterNog maar pas vertrokken, kregen we de overblijfselen van een molen in het visier. Dit blijkt 'De Vanstraetensmolen' te zijn. De stenen ,,molen van 't Dorp of ,,Van Straetensmolen, in de Kouterbaan, is vermoedelijk de vijfde die sinds midden 18e eeuw in de Mazelkouter gebouwd werd. De Koutermolen was oorspronkelijk een stenen graanwindmolen, van het type grondzeiler. De (verlaagde) romp en een aantal bijgebouwen bestaan nu nog. Wegens zijn historische en industrieel-archeologische waarde is ook de molen beschermd als monument.

Na al dat moois was het tijd om ons tweede stempeltje te gaan afhalen.

horizon opwijk

 

 

 

Dit was meteen ook ons laatste wapenfeit voor dit Paasweek-end.

Zoals reeds gezegd, we hebben de wandelmicrobe terug te pakken, en kijken al uit naar de volgende tochten.

 wandelmannekes 

 

 

Commentaren

Hééééééé...!!! Wat leuk..je bent er weer! En mét versterking! :-)))
Hartstikke leuk je weer te lezen Thierry...en raad eens...toevallig dacht ik van de week aan jou...hoe het met je zou gaan..echt wel te gek dat je nu dan ineens weer terug bent! :-) Ben blij te lezen dat het goed gaat nu met de enkel...tja, als we graag wandelen, moeten dat soort gewrichten wel in orde zijn hè! Ik slik zelf sinds een jaartje of zo glucosamine..omdat mijn knieën enorm begonnen te knarsen. En dat werkt perfect, nergens meer last van...zelfs m'n elleboog, waar ik pijn aan had bij het bloggen, is weer helemaal okee! Lekker toch hé!
Zoals je kon lezen liep ik zatedag een tochtje van 5km...niks mis mee hoor...als ik alleen loop doe ik meestal de 10 en met m'n jongere zussies lopen we meestal de 15..soms 20, ik kijk niet neer op de kortere afstanden..alles wat je kunt doen is meegenomen vind ik! Het is wat mij betreft geen competitie, maar gewoon voor het plezier! Ik hoop hier nog veel te gaan lezen...maar als ik dat zo lees van Gianni...die heeft echt de wandelmicrobe te pakken dus dat gaat wel goedkomen! :-)))
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 06-04-10

De commentaren zijn gesloten.