08-04-10

Een nacht op de UPS hub in Keulen

Na 1,5 jaar dienst bij UPS, de 'pakjesdienst' die de opvolger werd van mijn vorige werkgever DHL, werd het tijd om eens een kijkje te gaan nemen in het enorme sorteercentrum dat zich in Keulen bevindt. Waar bij DHL een luchthavenbezoekje tamelijk gemakkelijk te regelen viel (Zaventem lag namelijk in de 'achtertuin'), was dit in dit geval iets moeilijker.

Toch zijn we er zonder kleerscheuren geraakt. En ... het was de moeite meer dan waard !

vliegtuig

 

 

Het leven op de UPS hub op het vliegveld van Keulen-Bonn speelt zich voornamelijk af van ongeveer elf uur ’s avonds tot half drie ’s nachts. In die tijd worden er maar liefst 110.000 pakketten per uur, in alle denkbare formaten en afmetingen, over de in totaal meer dan dertig kilometer sorteerband getransporteerd. Ze komen, voornamelijk per vliegtuig, vanuit alle hoeken van de wereld, om even later weer te vertrekken naar allerlei bestemmingen. Ondertussen zijn ze gescand, gesorteerd en gedistribueerd, zodat ze de volgende ochtend vroeg op de juiste wijze bij de juiste ontvanger in het juiste land arriveren.

 
pakjespakjes

 

De UPS air hub op het vliegveld van Keulen-Bonn vormt al sinds 1986 de spil van het steeds maar doorgroeiende luchtvrachtnetwerk van UPS. In 2006 werd een belangrijke stap gezet toen, na een investering van 111 miljoen euro, een fikse uitbreiding in gebruik werd genomen. Er ontstond een hernieuwde faciliteit met een totale oppervlakte van liefst 75.500 m2, wat gelijk staat aan ongeveer vijftien voetbalvelden.

Dankzij een nieuw, geautomatiseerd gebouw van zo’n 30.000 m2 kon de sorteercapaciteit vrijwel verdubbeld worden tot de huidige 110.000 stuks per uur. Dat zijn meer dan dertig pakketten per seconde, en geloof me vrij, dat is snel. De nieuwbouw biedt in de toekomst (fase 3) zelfs de mogelijkheid om maximaal 165.000 pakketten per uur af te handelen.

 

De sortering van express pakketten vindt plaats door middel van geavanceerde, op maat gemaakte Siemens-technologie. De huidige hub verbindt Europa intern, Europa met Azië en Europa met de Verenigde Staten en vormt daarmee de kern van een imposant expressnetwerk.

 

In principe zijn er drie manieren op de welke goederen in Keulen verwerkt worden :

- aankomst via truck en vertrek via vliegtuig

- aankomst via vliegtuig en vertrek via truck

- aankomst via vliegtuig en vertrek via vliegtuig

 

follow me upsunloading ups
 

Na aankomst van een vliegtuig worden de paketten gelost via een imposant netwerk van geautomatiseerde transportbanden, scanners en kipbakken, en worden ze behandeld om ze op de snelst mogelijke manier weer klaar te maken voor verder transport.

 

kipbak upsscanning - sortering ups
 

Tussen aankomst en vertrek leggen de pakketten, afhankelijk van de plaats van herkomst en bestemming, vele kilometers af over een enorm traject van transportbanden, sorters en verzamelbanen. Verdeeld over drie verdiepingen werken drie onafhankelijke sorteersystemen voor respectievelijk kleine, normale en afwijkende pakketten. De pakken worden onderweg verschillende keren ingescanned om ze uit te kunnen sorteren op verschillende niveaus (land - regio - postcode).

'Scanning' is misschien een verkeerd gekozen omschrijving, gezien er hier eigenlijk gewerkt wordt met een systeem waarbij de pakken langs 5 kanten gefotografeerd worden. De informatie die daardoor verkregen wordt, zorgt ervoor dat de pakken automatisch aan de juiste container terecht komen.

camera17camera17camera17camera17camera17

 

scanning II upsscanning ups

 

Kleinere pakken en enveloppen lopen langs een andere transportband. Sortering gebeurt automatisch naar verschillende 'destination-bags'. Eens deze zakken vol zijn, worden ze gesloten en krijgen de zakken een label waardoor ze opnieuw het 'normale' circuit kunnen verderzetten.

smalls upsstoplichten15stoplichten15
 

 

ingenieurs ups

 

De dertig kilometer transportband wordt continu en heel minutieus in het oog gehouden door verschillende ingenieurs, die steeds paraat zijn bij eventuele pannes of defecten.

 

Deze verschillende goederenstromen komen uiteindelijk aan de 'outbound'containers terecht, krijgen daar nog een laatste (manuele) controle en worden dan uitgesorteerd naar de verschillende vliegtuigen waarna ze kunnen vertrekken naar hun eindbestemming.

 

containerload outbound upscontainersort outbound ups
 

De douane heeft tijdens het traject van de zendingen steeds de mogelijkheid om bepaalde pakketten te laten 'flaggen' waardoor deze via een intern sorteersysteem uitgesorteerd worden naar een afgesloten 'douaneruimte' waar de pakken wachten op verdere controle. Deze controle gebeurt onder andere met snuffelhonden.

Op geregelde tijdstippen worden de pakken ingescanned en na vrijgave van de douane kunnen deze zonder problemen opnieuw in het netwerk opgenomen worden.

customs clearance ups     honden104
 

De in 2006 in gebruik genomen uitbreiding - Freight West genaamd - wordt door een straat gescheiden van de al langer bestaande hub. Beide bedrijfsgebouwen zijn met elkaar verbonden door twee bruggen van 126 en 152 meter lang, met elk acht sorteerbanden om pakketjes over en weer te sturen.

 

zwaailichten8      Enkele cijfers van UPS Keulen/Bonn

 

Aantal personeelsleden: 2.100

Totale activiteitenzone: 75.500 m2

Aantal vliegtuigen per nacht: 38

Aantal trucks en bestelwagens per nacht: 200

Totale lengte transportband: meer dan 30.000 meter

Sorteercapaciteit huidig: 110.000 pakketten per uur

Sorteercapaciteit toekomst: 165.000 pakketten per uur

Aantal eigen UPS vliegtuigen: 268

 

md11ups

MD11 : een enorm toestel, zeker als je er voor staat

 

De locatie 'Keulen' heeft voor UPS nogal wat pluspunten. Allereerst zijn er aardig wat vierkante meters beschikbaar. Daarnaast liggen de laad- en losplatforms recht voor de hallen en kunnen de vliegtuigen bijna tot aan de deur taxiën, wat de snelheid van het laden en lossen ten goede komt. Ook is de centrale ligging in Europa van de luchthaven gunstig. Ten slotte heeft UPS nu al toestemming gekregen om tot het jaar 2015 met zijn hele vloot ‘s nachts te mogen vliegen op deze luchthaven. Tja, daar houdt men duidelijk rekening met de economie in plaats van met enkele klagers die 's nachts niet kunnen slapen. Geen onbelangrijk detail voor een bedrijf dat pas ‘s nachts volledig tot leven komt.

 

Ziezo, jullie zijn nu iets wijzer geworden over het reilen en zeilen in de transportsector.  Voor velen is dit interessant om te weten hoe alles in zijn werk gaat, gezien het feit dat er maar al te vaak gedacht wordt dat pakjes automatisch afgeleverd worden op de plaats waar ze moeten zijn.

Mochten jullie ooit de kans krijgen om zo'n bezoek mee te maken : DOEN ! Het loont echt de moeite.

 

vliegtuig

Commentaren

Ja ja...héél interessant! En te weten dat mijn vriend dat soort transportbanden jaren ontwikkeld en getekend heeft, want ja, die dingen zijn er ook niet zomaar vanzelf hè..zoiets moet ook bedacht en gemaakt worden. Heb er heel vaak in opbouw in de machinefabriek zien staan, leuk om ze hier nu in bedrijf te zien! :-)))
Groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 08-04-10

Indrukwekkend Amaai, dat ziet er indrukwekkend uit !
Ik heb intussen terug een linkje gelegd naar je blog !

Gepost door: maaike | 08-04-10

HeyThierry, interesse om nog eens wat collega-bloggers te ontmoeten ? Klik en kijk op onze blog en vertel het vooral ook voort !!

Gepost door: BBB-team | 09-04-10

De commentaren zijn gesloten.