12-05-10

To fruit or not to fruit ...

Na een paar heel hektische weken op het werk, is het nu tijd om wat te relaxen (eindelijk). De tijden van 'gauw gauw een boterhammeke opeten, terwijl nog druk doende met een dossier, en toch maar voortwerken', zijn nu eventjes de kast ingestoken. Nu dus opnieuw : deftig ontbijt, 's middags en 's avonds rustig eten zonder al te veel afleiding en ook de cola eventjes laten staan waar hij staat.

Volgens de kleine is fruitsap toch zooooooo gezond (en wie ben ik om hem tegen te spreken). Daarom volgende uitleg !

 

  Donker druivensap zou volgens een onderzoek (Universiteit van Glasgow) naar de heilzame werking van vruchtensappen hét gezondste drankje zijn. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, bengelt sinaasappelsap helemaal achteraan de lijst. Dranken op basis van fruit zijn de laatste jaren echt wel 'in'. De Belgen drinken tegenwoordig elk gemiddeld zo'n 30,9 liter vruchtensap per jaar. Dit is maar liefst 20 liter meer dan zo'n vijftien jaar geleden.

De oorzaak hiervan is dat de drankjes steeds meer en meer in de publiciteit komen als zijnde mineralen- en vitaminenbommen. En met reden.
Regelmatig donker druivensap, veenbessen- en pompelmoessap drinken kan ons helpen om ons te beschermen tegen chronische ziektes. Deze dranken bevatten namelijk grote hoeveelheden chemicaliën (polyfenolen) die dienst doen als anti-oxidanten en die de gevaarlijke stoffen in ons lichaam teniet doen. Ook de ontwikkeling van Alzheimer, kanker en hoge cholesterol wordt beperkt door het regelmatig drinken van bepaalde vruchtensappen. Afwisseling is nog steeds het beste en er moet wel opgepast worden met drankjes met veel suikers. Die hebben een eerder negatief gezondheidseffect.

 

Waar zijn ze goed voor ?

 

* Donker druivensap : bevat een hoge dosis flavonoïden, die een kankerremende werking zouden hebben.

* Pompelmoessap : rijk aan vitamine C en lycopeen, dat ons lichaam moet beschermen tegen kanker en hart- en vaatziektes.

* Granaatappelsap : Rijk aan hydroxycinnamate, wat helpt om een hoge cholesterol en hoge bloeddruk tegen te gaan.

* Tropicalvruchtensap bevat heel veel vitaminen.

* Sinaasappelsap : bevat zowat 75% van de dagelijkse dosis vitamine C die ons lichaam nodig heeft.

* Veenbessensap : bevat onder meer een groot aantal pro-anthocyanidinen, zodat infecties aan de urinewegen kunnen voorkomen worden.

 

En in de eerste plaats : vruchtensappen zijn gewoon lekker, en zijn een goede dorstlesser !!!

   Ik ga er ene drinken !  Schol !

08:18 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vruchtensap, dorstlesser |  Facebook |

Commentaren

Ik drink... heel geregeld cranberryjuice ( onder die Engelse naam wordt het veenbessensap hier verkocht haha), inderdaad omdat ik gevoelig ben voor blaasontstekingen...helpt goed hoor, al tijden geen last meer van gehad! Verder ben ik wel van de dubbeldranken..heb nu al een tijdje altijd de granaatappel/bosvruchtensap van Appelsientje in huis...heerlijk sapje! Het is voor mij met nieuwe sapjes en andere dranken altijd even afwachten of ze me smaken...door een verkoudheidsvirus is m'n smaak dusdanig veranderd dat ik sommige fruit anders proef dan eerst...citroendranken bv. lust ik niet meer...is een akelige smaak voor mij nu, terwijl ik vroeger gek op bitterlemon was.
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 12-05-10

De commentaren zijn gesloten.