30-12-10

Cadeautje naar het buitenland ?

Cadeautje sturen naar het buitenland ?

 

Natuurlijk, maar hou misschien ook wel even rekening met het feit dat men daar vaak ook een andere taal spreekt, en ons 'Vlaamsch' of 'Nederlands' voor misverstanden kan zorgen.

 

Onlangs op het werk meegemaakt. Een ongeruste klant belt met de vraag waarom zijn kerstcadeautje blijkbaar geblokkeerd is door de Amerikaanse douane.

 

Even nagekeken ...  Blijkbaar is de zending tegengehouden wegens 'alkoholische inhoud' ...  So far, so ... euh ... good ...

 

unauthorized alcohol.jpg

 

 

 

 

Maar ... Dit kan absoluut niet volgens de klant, en die blijft bij zijn standpunt. Het enige maar dan ook het enige wat in het pak zit, is een pluchen beer.
Eventjes de exportfactuur opgezocht, en inderdaad ... een pluchen beer ... netjes met de vermelding dat het om een 'gift' gaat.

beer.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat wel is vergeten is dat de Amerikanen liever niet hebben dat hun klein grut met dit soort 'beer' speelt en dat onze vlaamse term voor een onschuldig speelgoedje voor hen een heel andere betekenis heeft.

Bij hen is 'BEER' maar toegelaten vanaf 21 jaar, en dan zijn de meesten bij ons natuurlijk de Pampers al ontgroeid.

 

Rare gasten hoor ... maar toch een tip aan diegenen die een faktuur dienen op te maken naar het buitenland : gebruik Engels ...  Stoer

 

 

02-11-10

Liefste ...

Liefste Sint, of was het nu klant , of terrorist, ...

Ik had net mijn briefje met mijn wensen klaar, om aan het haardvuur te leggen, maar U was me voor ...

Groot was mijn verwondering toen ik te horen kreeg dat U al met pakjes aan het zwaaien bent. Weliswaar werden ze iets te vroeg onderschept, maar toch ...
Eigenlijk stond in mijn briefje als wens : 'iets minder stress' maar zo'n bompakketje heeft vrees ik het tegenovergestelde effect.

Laat aub de koerierdiensten hun werk doen, het is al stressy genoeg daar.

Uw toegenegen, Tweeti

pakjes.gif

pakjes.gif

 

 

Het is inderdaad zo dat de verschillende koeriersdiensten momenteel enkele stressvolle momenten aan het beleven zijn. Bompakketten en de steeds maar groter wordende dreiging die over de hoofden van de medewerkers hangt. En dat is niet plezierig.

Toen ik nog ijverig bezig was bij mijn vorige wergever, heb ik op verschillende manieren kennis gemaakt met  gevaarlijke produkten. Het was niet altijd met terroristische bedoelingen, maar als je even nadenkt over wat de gevolgen kunnen zijn van zomaar ondoordacht 'een pakje' op te sturen, sta je toch eventjes stil ...

dry ice.jpg- Tijdens mijn koeriersronde kreeg ik het op een bepaald moment heel benauwd. Het werd moeilijk om adem te halen en alles begon te draaien. Eventjes frisse lucht opsnuiven buiten de bestelwagen hielp al heel wat, maar nadat ik opnieuw instapte, begon het allemaal opnieuw. Gauw de supervisor gebeld die vroeg wat ik tot op dat ogenblik allemaal al had opgehaald en bij welke klanten. Bleek na een hele zoektocht dat ik veel te veel 'dry ice' meehad. Dit 'droog ijs' neemt de zuurstof weg uit kleine ruimten, vandaar dat het adem halen heel moeilijk werd natuurlijk. Toen ik de helft van de inhoud overgeladen had, kon ik verder werken. Maar ik ken nu natuurlijk wel het gevaar van dit 'droge ijs'.

 

- Nog tijdens mijn 'buitendienst' was het opeens groot alarm. Alle pakketten dienden 100 % te worden gescreened. Indien het niet mogelijk meer was om dit bij de klant te doen, diende dit met de grootste voorzichtigheid te gebeuren in ons warehouse. Er bestond namelijk een reëel 'anthrax'-gevaar. Het zogenaamde 'witte poeder' dat kon leiden tot miltvuur en gebruikt werd tijdens een biologische oorlogsvoering tegen de US. Eén medewerkster werd toen met bepaalde alarmerende symptomen afgevoerd naar het ziekenhuis; en op de parking was het toen een drukte van jewelste door de aanwezigheid van politie, brandweer, civiele bescherming, en nog een paar andere gespecialiseerde diensten.

- Dat 'dry ice' voor heel wat problemen kan zorgen op gebied van de ademhaling, konden jullie hierboven al lezen. Dat het ook echt gevaarlijk kan zijn voor lijf en ledematen bleek op een avond, toen een vrachtwagenchauffeur zijn lading kwam afzetten. Een heel leergierige man, die graag geweten had wat dry ice nu eigenlijk is. Een magazijnier, heel hulpvaardig, maar de domheid zelve, deed een pak open en liet de chauffeur voelen wat 'dry ice' nu eigenlijk is.  Moet het gezegd worden dat een temperatuur van -78°C natuurlijk zorgde voor brandwonden van de derde graad ...

Cocaine.jpg- Tijdens mijn 'security inspecties' heb ik ook vanalles en nog wat mogen ontdekken wat zeker niet mocht verstuurd worden. Daarom niet altijd gevaarlijk, maar ik heb heel wat 'louche' dingetjes zien passeren. Drugs in de blaas van een voetbal, drugs in een boek (aan mekaar geplakte bladzijden), ... het meest spectaculare waren echter de X-tasy pilletjes die men netjes verstopt had in de poten van een oude keukentafel. De tot op dat ogenblik één van de grootste vangsten in België, maar nu natuurlijk al lang achterhaald.  Ook werd een moord opgelost en is een gedeelte van de toen gestolen inschrijvingskaarten teruggevonden in een pakje.

 

- Ook wordt vaak niet goed omgesprongen met echt gevaarlijke produkten. Voor sommige mensen misschien belachelijk, maar een spuitbus onder druk kan voor een enorme chaos zorgen. Deze spuitbussen worden vaak verstuurd onder het mom van 'persoonlijke goederen', maar kunnen zoals gezegd voor desastreuze gevolgen zorgen.  Nog zo'n schijnbaar ongevaarlijke : we kregen een pallet 'cola-concentraat' onder de ogen. Cola drink je, dus dat kan niet gevaarlijk zijn, maar weet dat het concentraat een gat kan branden in een container of vliegtuig. Stel je voor dat je in volle vlucht je bodem kwijtgeraakt en er enkele tonnen goederen naar beneden vallen ...

Limited Quantity.jpg- Wat hebben we dan nog zoal gehad ? Een combinatie van butaan en propaangas ... met daaraan verschillende aanstekers gekoppeld (!), een klant die een pallet (!) uiterst brandbaar en explosief gas had opgestuurd, zelfs toen wij hen dat uitdrukkelijk verboden hadden. Van dit produkt mocht maximaal 250 ml verstuurd worden als 'limited quantity', maar zij verstuurden er 70 kg ! Zonder gevaarsaanduidingen, zonder ADR papieren, ...  Op verschillende ogenblikken werd getracht deze zending nog te onderscheppen, maar de koerier was er al mee op de baan. Eén putje te veel, een graad te hoog, en de katastrofe zou niet te overzien geweest zijn.

 

Jullie zien het , het hoeven niet altijd de echte 'bompakketten' te zijn die voor gevaar zorgen. Ook schijnbaar 'ongevaarlijke' dingen, kunnen voor koeriersdiensten een belemmering zijn om goed te kunnen werken. Er wordt altijd zo veel mogelijk 'gescreened', in eerste instantie door de chauffeur die de pakketten ophaalt, in tweede instantie tijdens security checks allerhande (hondenbrigade's, x-rays, ...) maar natuurlijk is er altijd een risico dat er iets voorbijgaat zonder dat het opgemerkt wordt ...

Dus ... willen jullie ons het leven wat gemakkelijker maken ... gelieve eerst eens te willen informeren wat er nu eigenlijk kan en mag ...

en indien U persé uw bompakketje ter plaatse wil krijgen ... wil U het dan zelf even brengen ?

Bedankt op voorhand ...

kaboom.jpg

08-04-10

Een nacht op de UPS hub in Keulen

Na 1,5 jaar dienst bij UPS, de 'pakjesdienst' die de opvolger werd van mijn vorige werkgever DHL, werd het tijd om eens een kijkje te gaan nemen in het enorme sorteercentrum dat zich in Keulen bevindt. Waar bij DHL een luchthavenbezoekje tamelijk gemakkelijk te regelen viel (Zaventem lag namelijk in de 'achtertuin'), was dit in dit geval iets moeilijker.

Toch zijn we er zonder kleerscheuren geraakt. En ... het was de moeite meer dan waard !

vliegtuig

 

 

Het leven op de UPS hub op het vliegveld van Keulen-Bonn speelt zich voornamelijk af van ongeveer elf uur ’s avonds tot half drie ’s nachts. In die tijd worden er maar liefst 110.000 pakketten per uur, in alle denkbare formaten en afmetingen, over de in totaal meer dan dertig kilometer sorteerband getransporteerd. Ze komen, voornamelijk per vliegtuig, vanuit alle hoeken van de wereld, om even later weer te vertrekken naar allerlei bestemmingen. Ondertussen zijn ze gescand, gesorteerd en gedistribueerd, zodat ze de volgende ochtend vroeg op de juiste wijze bij de juiste ontvanger in het juiste land arriveren.

 
pakjespakjes

 

De UPS air hub op het vliegveld van Keulen-Bonn vormt al sinds 1986 de spil van het steeds maar doorgroeiende luchtvrachtnetwerk van UPS. In 2006 werd een belangrijke stap gezet toen, na een investering van 111 miljoen euro, een fikse uitbreiding in gebruik werd genomen. Er ontstond een hernieuwde faciliteit met een totale oppervlakte van liefst 75.500 m2, wat gelijk staat aan ongeveer vijftien voetbalvelden.

Dankzij een nieuw, geautomatiseerd gebouw van zo’n 30.000 m2 kon de sorteercapaciteit vrijwel verdubbeld worden tot de huidige 110.000 stuks per uur. Dat zijn meer dan dertig pakketten per seconde, en geloof me vrij, dat is snel. De nieuwbouw biedt in de toekomst (fase 3) zelfs de mogelijkheid om maximaal 165.000 pakketten per uur af te handelen.

 

De sortering van express pakketten vindt plaats door middel van geavanceerde, op maat gemaakte Siemens-technologie. De huidige hub verbindt Europa intern, Europa met Azië en Europa met de Verenigde Staten en vormt daarmee de kern van een imposant expressnetwerk.

 

In principe zijn er drie manieren op de welke goederen in Keulen verwerkt worden :

- aankomst via truck en vertrek via vliegtuig

- aankomst via vliegtuig en vertrek via truck

- aankomst via vliegtuig en vertrek via vliegtuig

 

follow me upsunloading ups
 

Na aankomst van een vliegtuig worden de paketten gelost via een imposant netwerk van geautomatiseerde transportbanden, scanners en kipbakken, en worden ze behandeld om ze op de snelst mogelijke manier weer klaar te maken voor verder transport.

 

kipbak upsscanning - sortering ups
 

Tussen aankomst en vertrek leggen de pakketten, afhankelijk van de plaats van herkomst en bestemming, vele kilometers af over een enorm traject van transportbanden, sorters en verzamelbanen. Verdeeld over drie verdiepingen werken drie onafhankelijke sorteersystemen voor respectievelijk kleine, normale en afwijkende pakketten. De pakken worden onderweg verschillende keren ingescanned om ze uit te kunnen sorteren op verschillende niveaus (land - regio - postcode).

'Scanning' is misschien een verkeerd gekozen omschrijving, gezien er hier eigenlijk gewerkt wordt met een systeem waarbij de pakken langs 5 kanten gefotografeerd worden. De informatie die daardoor verkregen wordt, zorgt ervoor dat de pakken automatisch aan de juiste container terecht komen.

camera17camera17camera17camera17camera17

 

scanning II upsscanning ups

 

Kleinere pakken en enveloppen lopen langs een andere transportband. Sortering gebeurt automatisch naar verschillende 'destination-bags'. Eens deze zakken vol zijn, worden ze gesloten en krijgen de zakken een label waardoor ze opnieuw het 'normale' circuit kunnen verderzetten.

smalls upsstoplichten15stoplichten15
 

 

ingenieurs ups

 

De dertig kilometer transportband wordt continu en heel minutieus in het oog gehouden door verschillende ingenieurs, die steeds paraat zijn bij eventuele pannes of defecten.

 

Deze verschillende goederenstromen komen uiteindelijk aan de 'outbound'containers terecht, krijgen daar nog een laatste (manuele) controle en worden dan uitgesorteerd naar de verschillende vliegtuigen waarna ze kunnen vertrekken naar hun eindbestemming.

 

containerload outbound upscontainersort outbound ups
 

De douane heeft tijdens het traject van de zendingen steeds de mogelijkheid om bepaalde pakketten te laten 'flaggen' waardoor deze via een intern sorteersysteem uitgesorteerd worden naar een afgesloten 'douaneruimte' waar de pakken wachten op verdere controle. Deze controle gebeurt onder andere met snuffelhonden.

Op geregelde tijdstippen worden de pakken ingescanned en na vrijgave van de douane kunnen deze zonder problemen opnieuw in het netwerk opgenomen worden.

customs clearance ups     honden104
 

De in 2006 in gebruik genomen uitbreiding - Freight West genaamd - wordt door een straat gescheiden van de al langer bestaande hub. Beide bedrijfsgebouwen zijn met elkaar verbonden door twee bruggen van 126 en 152 meter lang, met elk acht sorteerbanden om pakketjes over en weer te sturen.

 

zwaailichten8      Enkele cijfers van UPS Keulen/Bonn

 

Aantal personeelsleden: 2.100

Totale activiteitenzone: 75.500 m2

Aantal vliegtuigen per nacht: 38

Aantal trucks en bestelwagens per nacht: 200

Totale lengte transportband: meer dan 30.000 meter

Sorteercapaciteit huidig: 110.000 pakketten per uur

Sorteercapaciteit toekomst: 165.000 pakketten per uur

Aantal eigen UPS vliegtuigen: 268

 

md11ups

MD11 : een enorm toestel, zeker als je er voor staat

 

De locatie 'Keulen' heeft voor UPS nogal wat pluspunten. Allereerst zijn er aardig wat vierkante meters beschikbaar. Daarnaast liggen de laad- en losplatforms recht voor de hallen en kunnen de vliegtuigen bijna tot aan de deur taxiën, wat de snelheid van het laden en lossen ten goede komt. Ook is de centrale ligging in Europa van de luchthaven gunstig. Ten slotte heeft UPS nu al toestemming gekregen om tot het jaar 2015 met zijn hele vloot ‘s nachts te mogen vliegen op deze luchthaven. Tja, daar houdt men duidelijk rekening met de economie in plaats van met enkele klagers die 's nachts niet kunnen slapen. Geen onbelangrijk detail voor een bedrijf dat pas ‘s nachts volledig tot leven komt.

 

Ziezo, jullie zijn nu iets wijzer geworden over het reilen en zeilen in de transportsector.  Voor velen is dit interessant om te weten hoe alles in zijn werk gaat, gezien het feit dat er maar al te vaak gedacht wordt dat pakjes automatisch afgeleverd worden op de plaats waar ze moeten zijn.

Mochten jullie ooit de kans krijgen om zo'n bezoek mee te maken : DOEN ! Het loont echt de moeite.

 

vliegtuig