17-04-11

Laurent

Het is er eindelijk van gekomen. Er zijn enkele flarden van de gesprekken uitgelekt die onze prins Laurent gehad heeft met minister (pre-) formateur Leterme.

 

Leterme verwijt de prins dat hij door zijn gedrag ons 'oerdegelijk politiek stelsel' in het buitenland onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt ... Een uistpraak die kan tellen ...

 

Het probleem bestaat er volgens Leterme niet in dat Laurent naar Congo is vertrokken, neen het echt probleem schuilt 'm in het feit dat hij ook vanuit Congo is teruggekeerd.


Een korte samenvatting van de gesprekken :

 

- Dat Laurent zijn dotatie kan kwijtspelen bij een volgende misstap is nog niet het minste, maar blijkbaar wordt hem ook het recht ontzegd om nog op de 'Delacre'-koekendozen te figureren.

 

- Laurent mag nog slechts drie landen bezoeken : Plopsaland, Bobejaanland en Disneyland

 

-  Laurent roept ter verdediging in dat hij dacht dat het om een 'Congobon' ging, niet om een 'Bongobon'

 

- Er zouden plannen geweest zijn om de 'supernanny' te laten opdraven zodat de zoon van Koning Albert zijn manieren zou leren ... Deze optie werd echter heel snel afgeblazen omdat men niet zeker was dat de koning zelf zijn manieren zou kunnen houden met de Supernanny.

 

- Als Laurent niet vrijwillig afstand wil doen van zijn dotatie, overweegt de minister om hem zijn kindergeld te laten afpakken.

 

- Laurent reageert verbolgen en legt alle honden in de Belgische asielen zwijgplicht op.

 

- Voortaan zal prins Laurent voor alle reisaanvragenworden bijgestaan door Mevr.Onkelinckx (non Laurent, non, non, non!), Dhr.Di Rupo (kledingadvies) en Dhr De Wever (voor de snelle hap tussendoor).

 

Laurent.jpg

14-04-11

Probleem ? Of oplossing ?

Vorige week reed ik rustig, net als elke dag, richting werk.

 

Terwijl ik, naar dagelijkse gewoonte, in de file stond ter hoogte van Affligem, tikte er plotseling iemand op mijn venster. Ik schuifde het raampje naar beneden en vroeg wat er aan de hand was.

 

De andere gaf als antwoord:

 

Terroristen hebben Pieter De Crem, Bart De Wever, Yves Leterme, Laurette Onkelinckx en Elio Di Rupo gegijzeld.

 

Ze vragen 2 miljoen vóór het einde van de week, anders worden de politici overgoten met benzine en gooien ze er een lucifer in. Dus vragen we aan elke chauffeur die voorbijkomt om een kleine bijdrage.

 

Plichtsbewust als ik ben, vroeg ik natuurlijk meteen hoeveel de anderen zo gemiddeld geven.

 

"Dat hangt er van af", zei de man lakoniek, "meestal tussen de 5 en 10 liter ...".

 

belgie.jpg

31-12-10

Haast en spoed ...

... zorgen ervoor dat het alweer bijna Nieuwjaar is ...

Prettige eindejaarsfeesten iedereen !

Nieuwjaarsdag.jpg

17-11-10

Tweeti

Ook in de wereld van Facebook bestaat er zoiets als 'het stokje', dat via bloggers al geruime tijd wordt doorgegeven.

 

tw.jpg

 

De nieuwste vraag is, om je profielfoto te vervangen door je favoriete cartoonfiguurtje. Voor mij natuurlijk een voor de hand liggende keuze, hoewel niet iedereen weet hoe ik eigenlijk aan de bijnaam 'Tweeti' (dus wel degelijk met een 'i' achteraan) ben gekomen.

 

Dit heuglijke feit dateert eigenlijk vanuit mijn legertijd (tja, ik was nog één van de gelukkigen die deze mooie periode 'mocht' meemaken).

 

Op onze kamer lag een allegaartje van verschillende oorsprong. Eén medestrijder des vaderlands kwam uit het verre West-Vlaanderen, een andere kwam uit het Antwerpse, er zat één Vlaamsbrabander, daarbij nog twee Oostvlamingen en een laatste landgenoot (of noemt men dat nog landgenoten eigenlijk) was een Limburger.

 

Mijn legertijd speelde zich af in de periode van een paar beroemde gevechts- en oorlogsseries, waar nogal duchtig werd omgesprongen met bijnamen en afkortingen. Kwestie van wat stoerder over te komen. Dat waren nog al eens tijden : GI Joe, BA, ... je moest wel zo'n 'stoere' naam hebben om het waar te kunnen maken aan 'het front'.

 

By the way, ik raad bij deze trouwens onze prins Joachim ook aan om zo'n bijnaam te verzinnen, en liefst vooralleer zijn kamergenoten dat gaan doen voor hem. Het lijkt me geen echt goed idee te zijn geweest om je eerste dag in het leger door te brengen aan het polleke van je moeder, en vooral ... met een roze broek aan.

Als ik mag kiezen voor een toepasselijke naam : 'Pinky' lijkt me wel wat ... Lachen

 

Maar we hadden het hier uiteraard over mijn eigen legerdienst, nu 19 jaar geleden.

Door die mengelmoes van verschillende origines, en daarbij horend natuurlijk ook verschillende dialekten, was de communicatie bij momenten hilarisch. Op een bepaald ogenblik waren we ervan overtuigd dat 'de Limburger' naar zijn broer (die daar ook gekazerneerd was) riep dat de TV bij zijn ouders kapot was en dat hij even naar hen moest bellen. Grote hilariteit toen bleek dat ze gewoon een afspraak gemaakt hadden om het komende week-end bij hun ouders live naar de voetbalmatch op TV te gaan kijken.

 

Uit dit soort communicaties en taalverwarringen is dan uiteindelijk mijn bijnaam 'Tweeti' ontstaan.
Onze Guy (inderdaad, onze trage medemens) wou mijn naam (Thierry Treinen) eventjes afkorten en op een professionele manier, én in mijn eigen dialekt (het Oilsjters). Gezien zowel mijn naam als de voornaam met de letter 'T' beginnen, wou hij dit afkorten naar 'Twee T's',

in het dialekt zou dit dus moeten worden : 'Twieë Teis', maar zijn Limburgse tongval wou niet meewerken er er kwam 'Twie Tie' uit.

 

De naam werd goedgekeurd en zo is het dan ook gebleven ... in de vriendenkring, in de bowlingclub, in de wandelclub, ...

 

Zo zien jullie maar ... eigenlijk heb ik met dat vogeltje niets te maken (behalve dan natuurlijk het uitermate lieve karakter, de hulpvaardigheid en vriendelijkheid, ...) en ben ik er pas een fan van geworden na een simpele spraakverwarring. De tI dus van het engelse 'tie' (T)

tweeti.jpg

 

Words ...

Het is weer zover. Nog maar net is het einde van het jaar in zicht, en we mogen alweer deelnemen aan polls en verkiezingen allerhande.

 

Eén van de interessantere is natuurlijk de verkiezing van 'het woord van het jaar'. Elk jaar wordt onze taal namelijk verrijkt door nieuwe woorden die ontstaan zijn uit nieuwe situaties. Op politiek gebied bijvoorbeeld, maar ook in de muziekwereld, de showbizz en de economie kan men vaak heel vindingrijk uit de hoek komen.

 

'Streelmeisje' en 'tentsletje' strijden om titel 'Woord van het Jaar'

 

Van Dale heeft de 10 woorden die kans maken op de titel 'Woord van het Jaar 2010' bekendgemaakt. Tot de genomineerden behoren onder meer 'streelmeisje' ,  'pedopriester' , 'ontdopen' en nog zeven andere. Hieronder geef ik een korte beschrijving van de kanshebbers.

 

Er kan nog gestemd worden op de volgende woorden, en dit tot en met 10 december. Op 14 december wordt dan de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

 

  
 federale regering waarin dezelfde partijen zitten als in de deelstaatregeringen
  
 het stelen van een kunstwerk om er vervolgens losgeld voor te kunnen vragen
  
 ‘zich laten ontdopen’: zich uit het doopregister laten schrappen. Tegenwoordig nogal eens het gevolg van het volgende woord, de 'pedopriester'
  
 pedofiele priester, met name priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele betrekkingen met kinderen. Deze is vaak ook de aanleiding tot het aanvragen van het bovenstaande 'ontdopen'
  
 die na de informateur de formatie van een regering moet voorbereiden. Nieuw in de Belgische politiek. Vroeger hadden we een formateur en daarna een eerste minister. Nu zit er ook nog eens een preformateur tussen. Kwestie van het allemaal duidelijk te kunnen houden en vooral geen tijd te rekken ...
  
 verkennende gesprekken tussen mogelijke toekomstige (politieke) partners. Dus zeker niet te verwarren met de activiteiten van de honden die op de luchthavens op zoek zijn naar bompaketten en allerhande narcotica.
  
meisje dat bv. in een tv-programma over de te winnen prijzen streelt, neem gerust een voorbeeld aan de dames in bijvoorbeeld 'De Juiste Prijs'
De Juiste Prijs: Koen Wauters tv juisteprijs
meisje dat bv. op een festivalweide in haar tentje met verschillende mannen ... euh ... minder muzikale bedoelingen heeft
  
 verkiezing waarbij één partij de andere partijen grote stemmenverliezen toebrengt, en het is inderdaad zo dat er soms nog veel water naar zee moet stromen om deze stemmenkanonnen op éénzelfde lijn te brengen
 
 politicus die de standpunten van de onderhandelende partijen moet verduidelijken. In België vooral bekend voor de onduidelijkheden en misverstanden ...

 

Stemmen kan nog tot 10 december op de website van Van Dale.

 

Ik vond persoonlijk 'de nillies' wel een mooie vondst.

Jammer genoeg is deze niet meer in de running Huilen

 

We kennen allemaal de muziek uit de 'sixties', de 'seventies', 'de eighties' en 'de nineties', maar hoe noemt men dan de muziek uit de jaren 2000 en volgende ... awel ... de 'Nillies'

 

nillies : Benaming voor het eerste decennium van de 21e eeuw, vooral als cultuurperiode in de populaire muziek
Taal en Woorden, 't kan allemaal zo mooi zijn ... maar vergeet niet ... words don't come easy ...

10-11-10

Nijntje of Kathy ? Musti !!!

Terwijl er heel wat belangrijke dingen in de wereld aan het gebeuren zijn vinden sommige individuen dat Kathy te veel lijkt op Nijntje.

Okay, ze lijken echt wel op mekaar, en natuurlijk is er ook veel geld mee gemoeid ... volledig mee akkoord ...

Tot deze conclusie is de rechtbank in Amsterdam vorige week gekomen na een kort geding. Kathy is het vriendinnetje van het populaire Japanse karakter Kitty.

Kathy van Hello Kitty
Kathy
Het bedrijf Mercis, dat de auteursrechten beheert van de geestelijk vader van Nijntje, Dick Bruna, was naar de rechter gestapt om te bepleiten dat het Japanse bedrijf Sanrio stopt met de productie en verkoop van producten rond Kathy.
 
De rechtbank heeft Mercis gelijk gegeven en besloten dat Sanrio, eveneens de maker van Hello Kitty, niks meer van Kathy mag maken en verhandelen in de Benelux.
 
Het wereldberoemde konijntje Nijntje kent karakteristieke uiterlijke kenmerken, zoals de verhouding tussen hoofd en lichaam, de vorm van het hoofd, de oren en stand van de ogen, het jurkje met het kraagje, de stand van handen en voeten en het neusje/mondje.
 
Hierdoor heeft Nijntje een eigen en oorspronkelijk uiterlijk. Juist deze kenmerken zijn ook terug te vinden in de figuur van Kathy, aldus de rechter ...

Hier frons ik toch even mijn wenkbrouwen hoor. Want was daar niet - ergens tijdens mijn kindertijd - een katje dat Musti heette ? Volgens mij had die toch ook heel wat gelijkenissen met beide bovenstaande knaagdieren hoor.

Kijk ... en vergelijk ...  maar vergeet ondertussen ook niet even te genieten van de onschuld van deze serie.

In deze spannende aflevering gaat het trouwens ook over ... konijntjes ... Knipogen

03-07-10

Oooooh was sind sie schön!

Oooooh was sind sie schön! Met goals van Müller, Friedrich en twee keer Klose heeft die Deutsche Mannschaft Argentinië een fameus pak slaag gegeven. 0-4, Een opdoffer van jewelste voor bondscoach Diego Maradona en ook sterspeler Leo Messi, die Zuid-Afrika moet verlaten zonder ook maar één goaltje.

De Duitsers hebben er zelfs al een liedje van gemaakt. Op de tonen van 'Gimme Hope Jo'annah' ...

 

13-05-10

Nationale Trots

 

Nadat 'onze' Herman Van rompuy eerder dit jaar door engels parlementsvoorzitter Jerzy Buzek uitgemaakt werd als 'natte dweil' lijkt het erop dat onze overzeese buren het toch niet echt hebben voor ons Belgenlandje.

 

Er is namelijk wat commotie ontstaan over onze 'andere' nationale trots : Manneken Pis.

 

In Engeland loopt momenteel een onderzoek naar een snoepje in de vorm van ons eigenste Manneken Pis, nadat de 23-jarige Lyz Parker naar eigen zeggen zo geschokt was toen ze 'het kleinood' in haar snoepdoos vond.

manneken pis

 

Toen ze de doos opendeed op het werk, schreeuwde ze het hele bureel bij mekaar. Ik kon mijn ogen niet geloven", doet Parker haar verhaal in The Sun, zo geschockeerd als ze was door de vorm van het snoepje.

Parker belde daarop de leverancier van de snoepdozen Candy King, maar daar dachten ze in eerste instantie dat er een flauwe grappenmaker aan de lijn hing. Gezien 1 april al een tijdje voorbij is, werd echter al gauw duidelijk dat het de vrouw wel degelijk menens is. 

 

manneken pis II

 

Ze is ondertussen een onderzoek gestart om te weten te komen hoe het snoepgoed in haar assortiment is kunnen belanden. Tja, ook onderzoekscommissies moeten kunnen blijven bestaan, niet ...  Ook Tesco, de supermarktketen waaraan Candy King levert, is verontwaardigd. "Wij verwachten toch iets beter gedrag van onze snoepjes", klinkt het daar, alsof de snoepjes een crimineel feit hebben gepleegd.

 

Kijk : Van een land waar de mensen nog steeds aan de andere kant van de baan rijden, kan ik dit nog begrijpen;

van een land waar de 'euro' nog steeds niet is doorgedrongen kan ik dit nog verstaan;

maar toch niet van een land die dit :

manneken bean

 

als nationale volksheld heeft zeker ???

 

 

09-06-07

When tears fall ...

When tears fall
(deze afbeelding is efkes 'geleend' van Nana & Frank ... thanks !)
 

In de eerste plaats wil ik iedereen bedanken voor de steunende woorden, berichtjes, postjes, reakties en mailtjes in verband met het overlijden van mijn grootvader. Vanmorgen is hij begraven in de stad waar hij werd geboren, Erpe-Mere. De kerkdienst had plaats in dezelfde kerk waar hij - bijna dag op dag 60 jaar geleden - huwde met mijn grootmoeder (twee jaar geleden overleden).

Op het bidprentje staat een foto zoals iedereen zich hem herinnert : op de fiets die hem overal heenbracht.  Enkele jaren geleden had hij net een zware rugoperatie achter de rug. De dokters hadden al beweerd dat hij 'nooit meer goed zou kunnen wandelen, laat staan fietsen'. De week erna zijn we hem mogen gaan halen in Gent (35 km verder). Hij was toch naar daar gefietst, maar geraakte niet terug.

Twee weken geleden nog heeft hij zich een spiksplinternieuwe tweewieler gekocht, omdat hij zijn vrienden, oude dorpsgenoten en kennissen nog allemaal wou bezoeken. De fiets is nog niet geleverd, maar de vrienden zijn vandaag allemaal wel tot bij hem gekomen.

'Een dappere lederlooier en schrijnwerker, met het hart op de juiste plaats', zo omschreef de priester hem, volledig naar waarheid. Altijd in de weer voor familie en vrienden, en nooit klagen (hoewel hij daar de laatste jaren eigenlijk wel recht op had). Zelfs na ontelbare onderzoeken hoorden we hem nooit klagen. Als hij - nog maar eens - was gereanimeerd, en lag te bekomen in een hospitaalkamer,  was het enige waar hij over kloeg de blauwe ribben en de flauwe koffie.

'Petjen' zal men nu dus niet meer met de fiets zien rondcrossen, deze keer is hij met een ander vervoermiddel vertrokken naar betere oorden.

27-05-07

Begroet iedere dag ...

x begroet iedere dag met een lach
NIET VERGETEN HE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ps mijn voornemen om het rustig te houden is verdwenen, samen met de zon. 'k Vertrek dus binnen 5 minuutjes naar Knokke ('t Zeetje) voor een wandeling van 32 km (tja, 'k kon het niet laten).

Aan allen een heel fijne zondag gewenst ... en vergeet niet te lachen hé !!!