13-04-11

Fietsers hier oversteken

Het is hier de laatste tijd heel rustig geweest (een beetje té rustig eigenlijk), maar samen met de lentebloesems, de fluitende vogeltjes, en de zonnestralen kom ik hier toch ook nog eens piepen.

 

Drukte van jewelste op het werk, en ook de week-ends zitten overvol. Vandaar dat het internet 's avonds plaats moet ruimen voor de werken in de tuin, voor onze wekelijkse wandelingetjes en 'grote kuis' thuis.

 

De perenboom is al een takje kleiner gemaakt, het gras is alweer gemaaid, terras is in aanleg en ook het verblijf van de ganzen/kippen en parelhoen wordt opgeblonken. Ook de oprit diende bladvrij gemaakt te worden (waarom is het enige wat Altijd groeit toch het onkruid ?)

 

Fotootjes van de tuin komen eraan, nu is er nog niet veel te zien ...

 

Ik kan wel al een fotootje plaatsen van absurde verkeerstekens die je als wandelaar soms tegenkomt.

 

Deze situatie doet zich voor in Mechelen. Fietsers oversteken ...

 

 

maar doe wel eerst even de zwembroek aan    Stoer

 

Mechelen Fietsers afstappen.jpg

11:11 Gepost door Thierry in Wandelen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-06-10

En toen was er Moen

effe de benen strekkenEffe de benen strekken ;-)

 

inderdaad, het is al (veel te) lang geleden dat hier nog iets bijgeschreven werd. Drukte op het werk, een panne waardoor ik blijkbaar geen toegang meer had tot Skynet blogs, en overvolle week-ends waren daar de hoofdoorzaken van.

Vorige week hebben we een kleine 'reunie' gehouden. Enkele van de 'oude' stappersbende besloten om nog eens samen de wandelschoenen aan te binden en een tochtje in de mooie natuur te maken.

Wat volgde was een mooie wandeling doorheen en rond het groene Moen, en dat geanimeerd met heel wat leuke gesprekken.

Door op de onderstaande foto te klikken kunnen jullie een fotoverslag bekijken van deze mooie dag.

Iedereen was het er trouwens over eens : dit was zeker niet de laatste wandeling die we samen maken ... er volgen er nog !

 

Trouwens, wie Moen niet kent ... hier volgt een duidelijke uitleg (voor de niet-westvlamingen : verander de 'g' door een 'h', en steek een warme aardappel in de mond, dan lukt het ongetwijfeld beter :)

 

Moen es en dorpsjen in de Belgische provincie West-Vloandern. 't Is een dêelgemêente van Zwevegem. Moen es gelegen langs 't Kanoal Kortrijk- Bossut, dat de Schelde met de Leie verbindt.

De gemêente teldige 2746 inwuunders op 1 januari 2006 en eit en ippervlakte van 1044 ectoaren.

Moen es gekend vô 't festival mini-rock Moen. Lanks de voart kundje schône wandlingsjes moaken en ne kêe me jen vélo tertn langs t joagpad.

 

Vertaald geeft dat dan dat Moen een deelgemeente is van Zwevegem en ligt in de provincie West Vlaanderen. Moen is gelegen aan het kanaal Kortrijk-Bossuit, dat de Schelde met de Leie verbindt.
De gemeente telde op 1 januari 2006 2746 inwoners, en heeft een oppervlakte van 1044 hectare. Moen is gekend door het mini-rock festival. Langs de vaart kan je mooie wandeltochten maken, en eens met de fiets langs het jaagpad rijden.

 

En nu ... klik op de grote foto voor het fotoverslag ....

DSCI1329

 

14:40 Gepost door Thierry in Wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen, moen |  Facebook |

02-06-10

Te voet naar Scherpenheuvel

Jaarlijks stappen heel wat mensen naar Scherpenheuvel. Hoewel het aantal bedevaarders dat te voet naar daar gaat lichtjes is gedaald, blijkt de tocht toch nog heel aantrekkelijk te zijn. Ikzelf heb de tocht al enkele keren gedaan (vanuit Machelen is dit net 50 km, een mooie afstand, al zeg ik het zelf). Dit jaar heb ik het echter over gelaten aan Kamiel. Hieronder zijn video-verslag

 

En wat wordt er dan gezongen onderweg ?
Natuurlijk :

 

14-05-10

13 mei, 16° Egmonttochten in Zottegem

Embleem egmont

Eerst twijfelden we nog een beetje; ... 's morgens hadden de weergoden al een kleine verwittiging gegeven in de zin van kleine regendruppeltjes, en zo tegen de middag was er van een blauwe lucht helemaal geen sprake. Asgrijs was onze hemel, en aangezien de fameuze 'wolk' tegenwoordig niet meer in deze streken verblijft, moesten we maar aannemen dat het om regenwolken ging.

Uiteindelijk hebben we toch onze moed en onze regenjassen bij elkaar geraapt en repten we ons richting Zottegem, waar de Egmontstappers reeds voor de 16° keer hun Egmonttochten organiseerden.

Bij het binnenkomen werden we vergast door enorme panelen die de geschiedenis van de club in beeld brachten. Ook een cactussenkweker, een kippenkweker en verzamelaars van treintjes en oude nieuwjaarsbrieven stonden ons op te wachten.

16e egmonttocht plan

In de startzaal heerste er een gezellige, maar overzichtelijke drukte. Eigenlijk hadden we meer volk verwacht. Dit bleek slechts schijn want uiteindelijk kon de club vandaag toch rekenen op 2481 stappers. Hiervan waren er 66 'Aalsterse Kadees', meteen goed voor een mooie zevende plaats in het klassement.

 

We vulden onze kaarten in en vertrokken vol goede moed (maar nog steeds zonder regen) aan onze 6 km. Meer leek ons momenteel nog iets te veel, gezien de volgende afstand (12 km) er uiteindelijk al 13,5 bleken te zijn.

 

Vertrekken deden we meteen al in het groen. Nog maar pas de zaal uitgekomen, werden we reeds vergast door een mooi pad dat recht richting domein van Breivelde leidde.

 

HPIM7068_320x238Het domein van Breivelde in Grotenberge is een 14 hectare groot park, met bijhorend kasteel, dat in 1970 door de stad werd aangekocht. Het park strekt zich uit van hier tot aan de Bevergemse vijvers, tot voor kort een drassig brongebied waar in 1970 het stedelijk sportcomplex werd ingeplant.
Omstreeks 1839 was het goed eigendom van Josephus Johannes De Rouck. Op dat moment spreekt men van een 'lustbos' en van een 'lustvijver', die beiden gescheiden zijn door een mooie dreef.
In 1852 erft August De Rouck het domein en hij laat op één van de hoogste punten van het park een landhuis bouwen. In 1887 komt het goed in handen van de Gentenaar Georges Henry. Hij laat in Breivelde een landschapstuin aanleggen. Het landhuis wordt in 1900 verbouwd door Philippe Planckaert. Hij verbouwt in Neo-Vlaamse Renaissancestijl.
In 1907 komt het park in nieuwe handen : ridder Van Male De Ghorain verwerft het goed en het blijft eigendom van deze familie tot het ogenblik dat de stad Zottegem het aankoopt.
 
HPIM7072_238x320

 

 

 

Centraal in het domein ligt een parkzone, de randen zijn bebost en als verbindingselement hebben we een parkbos. Water speelt een heel belangrijke rol in het domein. Samen met talrijke slingerpaadjes zorgen bochtige vijvers voor een mooie combinatie. Een tiental waterpartijen geven het geheel een allure van een Engelse 'watergarden'.

 

 

Vijvers, aangelegd op verschillende niveaus, staan met mekaar in verbinding en worden door mekaar gevoed. De hoogteverschillen laten zelfs het creëren van een 'bergriviertje' toe.

 

HPIM7085_240x320 Watervallen, bemoste keien en aangepaste oeverplanten geven het geheel een speels karakter. Het geheel wordt ook constant opgeluisterd door het gekwaak van honderden eendjes, en het gekwetter van nog meer vogeltjes.
Naast de prachtige zichten die we kregen op het water, konden we ook genieten van maar liefst 54 verschillende boomsoorten. Het Domein beschikt over een verzameling uitzonderlijke bomen, waaronder een 'gewone vleugelnoot', moerascypressen, drie blauwe Atlasceders, een Apeboom (conifeer uit Zuid-Chili) en Mamoetbomen (Seauoiadendron - die halen in California een hoogte van wel 150 meter).

HPIM7093_320x238

De Blauwe Atlasceders hebben een stamomtrek tussen de 320 en 430 cm en hebben takken die langs de grond verderlopen. Onder een hete zon zorgen deze bomen voor de dieren voor de nodige afkoeling, en als de voeten het wat te warm hebben, kunnen de takken ook zorgen voor een welgekomen rustplaats

 
HPIM7076_320x240kasteel breivelde logo
Het kasteel Breivelde is natuurlijk een droomlocatie voor wie na het verorberen van een maaltijd nog een wandelingetje wil maken. Wij hielden het enkel bij het wandelingetje.

Jammer maar helaas kwam er aan dit 'groene' menu een eind en we verlieten het park, samen met nog enkele honderden stappers.

16e egmonttocht II
Om al dat moois toch op een leuke manier te kunnen verteren, hadden de Egmontstappers gezorgd voor een verfrissing; die trouwens bij de meesten goed leek te smaken. Zo ook iemand die er al een tocht van Gent naar Zottegem had opzitten. Hij ging gisterenavond nog met de trein naar Aalter om daar nog een tochtje te doen, en tijdens het week-end staat er (natuurlijk)de tweedaagse van Kluisbergen (2 x 50 km) op het programma. Niet voor watjes

De tocht ging verder langs enkele mooie voortuintjes, en na 6,6 (droge !) kilometertjes konden we tevreden huiswaarts keren. We hebben de nodige vitamientjes alweer gekregen, met dank aan de Egmontstappers.

HPIM7085 (2)_320x240Ondanks het feit dat deze vergeetput meteen in het oog sprong, heb ik Ina toch op andere gedachten kunnen brengen, en zijn we samen huiswaarts gekeerd.

 
Nieuwsgierig naar een volgend verslag ?
 
Den diene hieronder ook
 
nieuwsgierige hond

 

 

12-05-10

29 mei BARBECUE - TOCHT WSV De Kadees Aalst

 

Natuurlijk zijn we het wandelen niet verleerd, noch vergeten. Ondertussen is het tellertje al opnieuw de hoogte ingegaan en zowel Gianni, Ina als mijn enkel houden het nog steeds goed vol

Na enkele mooie tochten in Burst, Opwijk, Haaltert, Asse, Heusden en Dendermonde, is het binnenkort opnieuw 'prijs' in onze buurt.

Onze eigen club, wsv de Kadees Aalst, organiseert op zaterdag 29 mei namelijk een Barbecue tocht.

barbeque

De startplaats kan teruggevonden worden in de Gemeenteschool te 9320 Erembodegem dorp (bij Aalst).

Het gaat over een 3 delige luswandeling, 7, 14 en 21 kilometer, met telkens controles in de startplaats.

Barbecueschotels zijn verkrijgbaar (anders zou het wat onozel geweest zijn om het een 'barbecue-tocht' te noemen natuurlijk), en dit aan zeer democratische clubprijzen (vooraf bestellen aan de kassa, en dan staat de schotel klaar voor consumptie tegen dat de wandeling voltooid is).

 
HPIM6798_320x238

 

 

De barbecue is natuurlijk iets profesioneler dan diegene hierboven (sfeerbeelden Aalst Carnaval)

Het parcours leidt langs de groene omgeving van Erembodegem.

Erembodegem is een deelgemeente van Aalst en wordt doormidden gesneden door de Dender. Het was tot 1977 een zelfstandige gemeente. In 1976 werd Erembodegem opgesplitst. Het andere dorp in de toenmalige gemeente, Terjoden, werd een deel van de fusiegemeente Haaltert.

Erembodegem heeft ook enkele bekende (ex-) inwoners :

 

 • Louis Paul Boon (Aalst, 15 maart 1912 - Erembodegem, 10 mei 1979), Vlaamse auteur. Kenmerkend voor Boon was zijn volkse aard, hij liep tot zijn 16de school en moest vader helpen als gevel- en pistoolschilder. Hij kon in zijn vrije tijd nog wat lessen aan de Aalsterse Academie voor Schone Kunsten volgen, maar door geldgebrek was ook dit van korte duur.'De Kapellekensbaan' en 'Menuet' zijn Boons meest vertaalde romans. De eerstgenoemde verscheen onder andere in het Duits (in drie vertalingen), het Engels, het Noors, het Zweeds, het Pools, het Frans en het Spaans. De laatstgenoemde in onder andere het Zweeds, Hongaars, Portugees, Duits, Deens en Italiaans.
 • Sabine Appelmans (22 april 1972), voormalig Belgisch professioneel tennisspeelster. Na haar tenniscarrière deed Appelmans een gooi naar het beroep van tv-omroepster maar dit werd geen succes. Momenteel is Appelmans actief als tenniscommentator bij de Vlaamse Radio en Televisie (VRT), treedt ze geregeld op in amusementsprogramma's en is ze coach van het Belgische Fed Cup team.
 • Patrick Bernauw (1962), Vlaams schrijver. Hij was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspelregisseur en hoofdredacteur van de Historische Verhalen. Hij is nu docent Literaire Creatie en leidt een eigen productiehuis voor theater, dat zich de jongste tijd vooral heeft toegespitst op moordspelen en stadsspelen voor teambuilding e.d. Hij schrijft sinds 1981 romans, verhalen, essays, toneelstukken en radio- en televisie-scenario's - zowel voor volwassenen als voor de jeugd
 • Roger Moens (26 april 1930), is een voormalige Belgische middellangeafstandsloper, die gespecialiseerd was in de 800 m. In deze discipline behaalde hij vele prijzen. Zo werd hij tweemaal Belgisch kampioen, verbeterde het wereldrecord en vertegenwoordigde België op de Olympische Spelen
 • .Dom Modest van Assche (18 mei 1891 - Brugge, 30 oktober 1945) voormalig abt van de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge te Assebroek. In 1903 trad hij in als novice in de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge en ontving als kloosternaam Dom Modestus. Hij legde zijn plechtige geloften af in 1910 en werd te Brugge in 1913 tot priester gewijd.
 • Louis De Pelsmaeker, voormalig sportjournalist. Zijn vader en hij hadden een wielerclub en organiseerden in Erembodegem een beroepsrennerskoers. Toen hij al bekend was van de televisie stond hij nog steeds als seingever langs de weg. Momenteel houdt hij vaak lezingen ivm sport of zet hij spektakels op het getouw ...
 •  

  Misschien zien we jullie op deze (of een andere) wandeling terug ?

   

   

  Eerst gaan we echter wat genieten van een welverdiende vakantie ...

   

  logo kadees_480x480_320x320 

   

  .

  10:40 Gepost door Thierry in Wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen, mei, aalst, 29, kadees, barbecuetocht |  Facebook |

  06-04-10

  Een nieuwe lente ...

  Een nieuwe lente, een nieuw geluid ... dat is wat men altijd pleegt te zeggen. Dit jaar betekent dit nieuw geluid ook een hernieuwde aanvang van de wandel'carriere'. Na een blessureperiode van ongeveer 2,5 jaar (zware enkelblessure) heb ik me gisteren en eergisteren opnieuw gewaagd aan enkele wandelkilometertjes, en met succes ... niets 'nada' pijn of last Lachen

  Het tellertje was gestopt op 33 390 kilometer (op 1590 tochten) en daar zijn er dit week-end 14 bijgekomen. Een keer 6 kilometer, men moet ergens beginnen; de tweede wandeltocht bedroeg al 8 km ... Een dodentocht zit er de eerste jaren niet echt in, vrees ik.

  Ook mijn twee schatten hebben de wandelschoenen aangetrokken en zijn enthousiast. Jullie zullen ons dus ongetwijfeld nog wel 'ergens ten velde' tegenkomen.

  Een hernieuwde wandelcarriere wil in dit geval ook een nieuwe wandelclub zeggen. Door de verhuis van Diegem naar het Aalsterse (en door wat 'strubbelingskes' in de vorige club) is dat 'De Kadees - Aalst' geworden.

  logo kadees_480x480

  De 523 leden van deze club werden dus aangevuld met 3 nieuwe. De Kadees zijn aangesloten bij de Wandelsportfederatie 'Aktivia' en dit onder het nummer 063.

   

   

   

  Onze eerste wapenfeit : De Bursitiatocht in Burst bij de wandelklub 'Het land van Rhode'. Niet ver van de deur, een ideale 'openingswandeling' dus.  Niet echt de perfekte omstandigheden voor een wandelclub om een tocht te organiseren want er was : Pasen, geen goede weersvoorspelling, de Ronde van Vlaanderen, ... Probeer dan maar maar eens reclame te maken voor je wandeltocht en volk te vinden om door de modder te ploeteren. Toch trokken we onze wandelschoenen aan en staken 'het Land van Rhode' een hart onder de riem : de Bursitiatocht dus. Goed voor 6,6 km aan de poort van de Vlaamse Ardennen zoals ze het zelf verkondigden ...

   

  HPIM6875_640x477De naam Burst stamt af van Bursitia juxta fluviolum Burste. De naam Bursitiatocht is dus heel goed gekozen. 'Burst' werd voor het eerst gevonden in een oorkonde van de St. Pietersabdij in Gent. In dit document uit 1042 werd vermeld dat het dorp Burste gelegen lag een een gelijkname rivier, de Bursitia juxta fluviolum Burste. Pas een eeuw later, in 1151 werd Burst voor het eerst onder de huidige naam genoemd. Daarnaast werd het dorp in de daaropvolgende decennia als Borst, Bost en Bust in enkele documenten genoemd. In 1846 telde het dorp 125 boerderijen, waaronder enkele grote. Toentertijd waren er in het dorp onder andere een korenwindmolen, drie brouwerijen en drie stokerijen. Rond het begin van de 19e eeuw telde het dorp 304 inwoners, aan het begin van de 20ste eeuw was dit aantal gestegen tot 963

  Het werd een mooie tocht doorheen een modderlandschap, hoewel dit voor de 6 km uiteindelijk nog heel  goed meeviel.

  Een aaneenschakeling van natuurpaden, wegels, landelijke wegen bracht ons terug naar de startzaal, waar we ons nieuwe wandelboekje meteen konden laten inwijden met een stempeltje van de organiserende club.

   Bursitiatocht 04 04

  Een fiere Gianni.was dolenthousiast en kon al niet wachten om een volgende wandeling aan te vatten.

   HPIM6870

   Een dagje later, paasmaandag, was het dan ook zover. Na de goede start, besloten we om het ingeslagen pad verder te bewandelen en we kozen dit keer voor de WSV Horizon Opwijk, die haar 18' Lentewandeling hield in Mazenzele.

  Mazenzele is een Vlaams dorp in de provincie Vlaams-Brabant en is een deelgemeente van Opwijk. De gemeente  ligt in het noordwesten van de provincie, op ca. 20 km van Brussel en Mechelen en op ca. 13 km van Dendermonde en Aalst. Als deelgemeente maakt het deel uit van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

  Vele deelnemers aan de wandeling klonken dan ook naar het franstalige Brussel dat hier niet al te veraf meer was.

  HPIM6886Zagen we daar trouwens niet de bollen van het atomium blinken in de verte ? Een paar medewandelaars die ons voorbijstapten onderhielden zich in een niet ontbraamde versie van de taal van Molière maar toen we hen een welgemeende „bonjourtoewensten, werd dat vlot in het Vlaams beantwoord. Nog maar eens een bewijs dat er van een 'taalbarriere' niet echt veel sprake is.

  Als dorpsnaam gaat Mazenzele terug tot de Frankische periode, als de nederzetting, de 'villa' of het hof van een Frankische stamvader. De oudste kern, mogelijk daterend uit de 4e - 5e eeuw, is het oorspronkelijke villacomplex met de typische grote open Dorpsdries, waarrond een gebouwenconcentratie. De tweede kern rond de kerk is van latere datum. Mazenzele ontwikkelde zich langsheen de baan Asse-Dendermonde (eind 18e eeuw, nu gewestweg N47) grotendeels tot een straatdorp.

  kerk mazenzeleDit was vroeger niet het geval vermits het dorp gesitueerd was rond de kerk (die op ca. 350 m van de heerweg Brussel-Dendermonde lag), de aloude dries en de Romeinse heerbaan. Tijdens het Ancien Régime (tot 1794) behoorde Mazenzele (samen met Asse, Baardegem, Essene, Hekelgem-Affligem, Meldert, Mollem en gedeeltelijk Bollebeek) tot het Land en de Heerlijkheid van Asse (in het hertogdom Brabant). Onder het Franse bewind ging Mazenzele (zoals ook Opwijk) op in het kanton of administration municipale Merchtem en verloor tot 1800 zijn zelfstandigheid. Van 1800 tot 1976 was Mazenzele een zelfstandige gemeente. Als klein landelijk dorp van slechts 225 ha en 1055 inwoners werd het in 1977 bij de aangrenzende gemeente Opwijk gevoegd.

  De oude parochiekerk werd toegewijd aan Sint-Petrus'-Banden oftewel Sint-Pieters-Banden. Het patronaat van de kerk behoorde vroeger toe aan de nabijgelegen benedictijnenabdij van Affligem. Deze abdij, en de cisterciënzerinnenabdij van ten Roosen (Aalst) waren belangrijke grondbezitters van het oude Mazenzele.

  241px-Molen_MazelkouterNog maar pas vertrokken, kregen we de overblijfselen van een molen in het visier. Dit blijkt 'De Vanstraetensmolen' te zijn. De stenen ,,molen van 't Dorp of ,,Van Straetensmolen, in de Kouterbaan, is vermoedelijk de vijfde die sinds midden 18e eeuw in de Mazelkouter gebouwd werd. De Koutermolen was oorspronkelijk een stenen graanwindmolen, van het type grondzeiler. De (verlaagde) romp en een aantal bijgebouwen bestaan nu nog. Wegens zijn historische en industrieel-archeologische waarde is ook de molen beschermd als monument.

  Na al dat moois was het tijd om ons tweede stempeltje te gaan afhalen.

  horizon opwijk

   

   

   

  Dit was meteen ook ons laatste wapenfeit voor dit Paasweek-end.

  Zoals reeds gezegd, we hebben de wandelmicrobe terug te pakken, en kijken al uit naar de volgende tochten.

   wandelmannekes