14-04-11

MS STEUNAKTIE 25 MEI 2011

English Version : click here

 

 

ms, multiple sclerosis, march, brussels, 25th may, media, national register, support - Misschien hebben jullie al horen praten over MS (Multiple Sclerose) ?

 

- Misschien kennen jullie persoonlijk iemand met MS ? 

 

- Of misschien zie je jezelf elke dag zelf geconfronteerd met MS ? 

 

In elk van deze gevallen vragen we jullie voor jullie steun !.MS is een ziekte die, hoewel niet altijd zichtbaar, het langzaamaan moeilijk, en later zelfs onmogelijk, maakt voor een patient om nog op een 'normale' manier te functioneren - zowel op fysiek als op mentaal gebied.

Meer informatie over MS kunnen jullie terugvinden door HIER te klikken ...

 

MS tast de zenuwcellen in de hersenen aan, alsook het ruggemerg, zodat deze niet meer met mekaar kunnen communiceren. 

De gevolgen zijn dat de patient steeds meer en meer afhankelijk zal zijn van hulp van derden.


België hinkt achter bij zijn strijd tegen MS en de impact die deze ziekte heeft op het leven van de patient, zowel op sociaal als op financieel gebied. 

 

>> Er is geen nationaal register.

>> Financiële hulp blijkt ontoerijkend.

>> Er is niet genoeg media-aandacht voor deze ziekte. 

>> ...

 

MS.jpgEén van deze patienten (Isabella) en haar moeder (Lydia) brengen dit naar voren in de media zodat de wereld een beter zicht kan krijgen op wat MS patienten dagelijks doormaken en natuurlijk vragen ze de politiekers ook om steun en hulp.

 

Er wordt ook een march georganiseerd om de politiekers te wijzen op hun gebrek aan verantwoordelijkheid en om hen steun en hulp te vragen.

 

Diegenen die willen helpen (er wordt niet naar geld gevraagd, enkel jullie aanwezigheid) worden gevraagd om hun aanwezigheid te willen bevestigen via facebook (http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=185481214803061) of via inschrijving op http://www.ms-steunactie.be/index.php?option=com_content&...

 

We komen samen :

25 Mei 09 AM : Brussel Zuid (treinstation) : Frankrijkstraat

25 Mei 12h30 PM : Brussel Zuid (treinstation) : Frankrijkstraat

 

Van daaruit wordt er verder gegaan (via vervoer) naar de kabinetten van enkele ministers  (Jo Vandeurzen, Fadila Lanaan, Elio Di Rupo, etc hebben al hun toezegging gedaan).

 

Alstublieft mensen, jullie hulp en aanwezigheid zullen heel erg geapprecieerd worden door alle MS patiënten, hun familieleden en vrienden. 


Zien we jullie allen op 25 Mei ?

 

ms, multiple sclerosis, march, brussels, 25th may, media, national register, support

 

MS SUPPORT ACTION 25 TH MAY 2011

Nederlandstalige versie : klik hier

 

 

ms, multiple sclerosis, march, brussels, 25th may, media, national register, support - Perhaps you already heard somebody talking about MS (Multiple Sclerosis) ?

 

- Perhaps you may know someone with MS ? 

 

- Or maybe you see yourself day in day out confronted with MS ? 

 

In either case we kindly ask you to SUPPORT below action.MS is a disease that, although not always visible, gradually makes it difficult, and later even impossible for the patient to function in a 'normal' way - physically as well as mentally.

You can find more informations on MS by clicking HERE ...

 

MS affects the ability of nerve cells in the brain and spinal cord to communicate with each other.

In the end the patient finds him-/herself increasingly disabled and largely dependant on another person's help.


Belgium lags behind in its fight against MS and the impact it has on the patient's life, both socially and financially.

 

>> There is no national register.

>> Financial support remains insufficient.

>> There is not enough coverage from the media.

>> ...

 

ms, multiple sclerosis, march, brussels, 25th may, media, national register, support One of the patients (Isabella) and her mother (Lydia) are bringing this in the media in order to offer the world a better view on what MS patients have to go through every single day and of course in order to ask the politicians for more attention and help.

They are also planning a march in the city of Brussels in order to confront the politicians with their lack of irresponsability

 

Those who are willing to help (we don't ask for money, just for your presence) are asked to confirm via a message. You can do this via facebook (http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=185481214803061) or via a comment on http://www.ms-steunactie.be/index.php?option=com_content&...

 

We will meet :

25 th May 09 AM : Brussels South (trainstation) : Frankrijkstraat

25 th May 12h30 PM : Brussels South (trainstation) : Frankrijkstraat

 

From there we will have a walk and will visit some cabinets of ministers (Jo Vandeurzen, Fadila Lanaan, Elio Di Rupo, etc).

 

Please people, your support and presence will be very highly appreciated by all MS-patients, relatives and friends.


See you all on 25th May ?

 

ms, multiple sclerosis, march, brussels, 25th may, media, national register, support

 

12-05-10

To fruit or not to fruit ...

Na een paar heel hektische weken op het werk, is het nu tijd om wat te relaxen (eindelijk). De tijden van 'gauw gauw een boterhammeke opeten, terwijl nog druk doende met een dossier, en toch maar voortwerken', zijn nu eventjes de kast ingestoken. Nu dus opnieuw : deftig ontbijt, 's middags en 's avonds rustig eten zonder al te veel afleiding en ook de cola eventjes laten staan waar hij staat.

Volgens de kleine is fruitsap toch zooooooo gezond (en wie ben ik om hem tegen te spreken). Daarom volgende uitleg !

 

  Donker druivensap zou volgens een onderzoek (Universiteit van Glasgow) naar de heilzame werking van vruchtensappen hét gezondste drankje zijn. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, bengelt sinaasappelsap helemaal achteraan de lijst. Dranken op basis van fruit zijn de laatste jaren echt wel 'in'. De Belgen drinken tegenwoordig elk gemiddeld zo'n 30,9 liter vruchtensap per jaar. Dit is maar liefst 20 liter meer dan zo'n vijftien jaar geleden.

De oorzaak hiervan is dat de drankjes steeds meer en meer in de publiciteit komen als zijnde mineralen- en vitaminenbommen. En met reden.
Regelmatig donker druivensap, veenbessen- en pompelmoessap drinken kan ons helpen om ons te beschermen tegen chronische ziektes. Deze dranken bevatten namelijk grote hoeveelheden chemicaliën (polyfenolen) die dienst doen als anti-oxidanten en die de gevaarlijke stoffen in ons lichaam teniet doen. Ook de ontwikkeling van Alzheimer, kanker en hoge cholesterol wordt beperkt door het regelmatig drinken van bepaalde vruchtensappen. Afwisseling is nog steeds het beste en er moet wel opgepast worden met drankjes met veel suikers. Die hebben een eerder negatief gezondheidseffect.

 

Waar zijn ze goed voor ?

 

* Donker druivensap : bevat een hoge dosis flavonoïden, die een kankerremende werking zouden hebben.

* Pompelmoessap : rijk aan vitamine C en lycopeen, dat ons lichaam moet beschermen tegen kanker en hart- en vaatziektes.

* Granaatappelsap : Rijk aan hydroxycinnamate, wat helpt om een hoge cholesterol en hoge bloeddruk tegen te gaan.

* Tropicalvruchtensap bevat heel veel vitaminen.

* Sinaasappelsap : bevat zowat 75% van de dagelijkse dosis vitamine C die ons lichaam nodig heeft.

* Veenbessensap : bevat onder meer een groot aantal pro-anthocyanidinen, zodat infecties aan de urinewegen kunnen voorkomen worden.

 

En in de eerste plaats : vruchtensappen zijn gewoon lekker, en zijn een goede dorstlesser !!!

   Ik ga er ene drinken !  Schol !

08:18 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vruchtensap, dorstlesser |  Facebook |

12-05-07

Cola ... of water ?

 Kijk, en vergelijk !

Water :

Een onderzoek aan de universiteit van Washington toont aan dat een glas water het hongergevoel tijdens de nacht wegneemt met nagenoeg 100 % van de personen die een dieet volgen.

Tekort aan water is de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid tijdens de dag.

Verschillende studies tonen aan dat bij 80% van de mensen met rug- en gewrichtsklachten de pijn aanzienlijk vermindert door het drinken van 8 tot 10 glazen water per dag.

Een minimale vermindering van 2 % water in het lichaam kan de oorzaak zijn van aantasting van het korte termijngeheugen, problemen bij het rekenen en verminderde concentratie voor de computer of bij het lezen van een gedrukte tekst.

Het drinken van 5 glazen water per dag vermindert het risico op darmkanker met 45 % en kan het risico op borstkanker verminderen met 79  %

Drink jij dagelijks de hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft ?

 

Cola :

In verschillende staten uit Amerka nemen de wegpatrouilles Cola mee om het bloed van de weg te krijgen na een ongeval.

Als je een beentje in een glas Cola legt, is het na 2 dagen zo goed als opgelost.

Om de wc te reinigen : giet een blik Cola in het toilet, laat een tijdje rusten en spoel dan door. Alle vlekken zijn weg ...

Roestvlekken op chroom (vb autobumper) wrijf je weg met een stukje aluminiumfolie dat je overvloedig in Cola dopt.

Het zuur in Cola helpt perfect om vlekken te verwijderen van borden, tassen, ...

Corrosievlekken van lekkende autobaterijen kan je oplossen door er een blik Cola over te gieten.

Om vetvlekken te verwijderen uit kleding volstaat het om een blik Cola in de wasmachine te gieten samen met de gevlekte kleding. Vervolgens gewoon wassen. Het zuur in de cola helpt het vet oplossen.

Cola is zelfs goed om de voorruit van je auto te reinigen

Algemene informatie :

Het aktief bestanddeel dat voor dit alles verantwoordelijk is, is fosforzuur. Het heeft een Ph-waarde van 2,8 en kan een stukje vingernagel oplossen in ongeveer 4 uur. Fosforzuur steelt bovendien calcium uit onze beenderen en is een van de belangrijkste oorzaken van het toenemend aantal gevallen van osteoporose. Enkele jaren geleden werd een Duits onderzoek gevoerd naar de oorzaken van osteoporose (botontkalking) bij kinderen van 10 jaar. Resultaat : overmatige consumptie van cola en gebrek aan controle hierop door de ouders.

De vrachtwagens die Cola vervoeren dragen allemaal het label 'gevaarlijke goederen' en ook in de luchtvracht wordt heel voorzichtig omgesprongen met het goedje. De verzenders moeten kunnen voorleggen dat alles heel professioneel is verpakt, en dat er voorzichtig wordt mee omgesprongen. Cola extract dat uitloopt zou ervoor kunnen zorgen dat er gaten komen in containers, en dan ook verder in de bodem van een truck/vliegtuig. En dan zijn de gevolgen natuurlijk niet meer te overzien.

Verdelers van coca cola gebuiken al meer dan 20 jaar cola om de motor van hun vrachtwagens mee te reinigen !

Nog een klein detail : Coca Cola Light wordt door artsen en onderzoekers nóg meer beschouwd als een tijdbom door de mengeling van coca en aspartaam (kunstmatige zoetstof) en wordt ervan verdacht een van de oorzaken te zijn van Lupus en degeneratie van het zenuwstelsel.

En tot slot nog een tip : poets nooit je tanden na het drinken van een glas cola. Je verwijdert het email van je tanden, voor altijd !

Voor wandelaars en andere sporters is een glas cola natuurlijk een goede aanvulling van het suikergehalte, maar een paar glazen water zijn zeker even goed !

En wat wordt het voor U ? Water ? Of cola ?

17:24 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Energieverbruik tijdens het sporten

  Bewegingen die we maken, kan iedereen zien. Maar wat niet zichtbaar is, is de energie die we verbruiken door deze bewegingen. Het grootste deel van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte. Geen wonder dus dat tijdens het sporten heel veel gezweet wordt. Deze warmte is een goede maatmeter voor 'energie'

Bij diëten en vermageringsprogramma's spreekt men meestal over kilocalorieën (Kcal). Eén calorie komt overeen met de energie die nodig is om 1 gram water te verwarmen met 1°C. Eén kilocalorie is dus gelijk aan 1000 calorieën en komt dus overeen met de energie die nodig is om de temperatuur van 1 liter water met 1 graad te doen stijgen.  Het menselijk lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Elke dag gebruikt het lichaam een minimum aan calorieën om levensnoodzakelijke lichaamsfuncties in stand te houden. Dit noemt men het basaal metabolisme. Om de energiewaarde van je persoonlijk basaal metabolisme te berekenen kan je gebruik maken van de volgende standaardwaarden :

10-18 jaar = 17,5 x  ..... kg + 651 =  ......  Kcal per dag

19-30 jaar = 15,3 x ...... kg + 679 =  ......  Kcal per dag

31-60 jaar = 11,6 x ...... kg + 879 =  ......  Kcal per dag

mensen ouder dan 60 raadplegen hiervoor best hun arts.

Mijn persoonlijk basaal metabolisme is dus  11,6 x 77 + 879 =  1772,2 Kcal per dag. Dit is dus energie die sowieso verbruikt wordt om het hart te doen kloppen, bloed te doen stromen, organen te doen werken.

Als je meer energie opneemt dan je verbruikt, ga je verzwaren. Sporten, en dus ook wandelen, kan je zeker helpen om je gewicht onder controle te houden. Als je heel rustig wandelt (3 km/u) verbruik je ongeveer 2,5 Kcal per uur per kg lichaamsgewicht. Voor mij zou dit dus betekenen 77 x 2,5 = 192,5 Kcal per uur wandelen aan heel rustig tempo. Voor de meer geoefende wandelaar (6 km/u) stijgt het energieverbruik al heel snel tot 5 Kcal per uur per kilogram lichaamsgewicht. Als ik mijn eigen voorbeeldje er dus weer bijneem, kom ik aan 77 x 5 = 385 Kcal na een uurtje goed doorstappen. Dat ik dus niet meer moet horen dat wandelen een 'tamme' sport is hé ...

De term energieverbruik is echter geen synoniem voor fysieke activiteit of oefening. Je kan evenveel energie verbruiken door een korte, hevige inspanning als met een lange, minder intensieve, activiteit die langer duurt en waar vooral het uithoudingsvermogen zal worden aangesproken. De effecten op de gezondheid van de twee activiteiten zullen echter wel verschillen. Bij een matige inspanning waarbij het uithoudingsvermogen wordt aangesproken (zoals bijvoorbeeld bij langere wandelingen), zal de energie komen uit de vetreserves, terwijl bij hevige inspanningen voornamelijk de koolhydraten worden verbruikt.
Wil je dus vermageren of iets aan je lichaamsgewicht doen, dan is het zeker aan te raden om aan uithoudingstraining te doen. Het is pas na een half uur wandelen dat de vetreserves aangesproken worden, en dat men dus aan gewichtscontrole of gewichtsverlies kan gaan denken.

De volgende dagen geef ik enkele simpele trainingstips mee voor wandelaars. Een eerste zal zijn voor de mensen die wandelen vooral doen om goede gezondheid na te streven en om aan gewichtsbeheersing te doen. Een tweede schemaatje zal het wandelen ter conditieverbetering behandelen, en een derde ten slotte gaat over wandelen als sportprestatie ...

    Maar, eender met welk doel jullie gaan wandelen, is het voor de conditie of voor het gewicht, vergeet nooit om te genieten van jullie tocht !!! De natuur heeft in elk seizoen wel wat te bieden en er zijn toch zoveel mooie plaatsen.

Veel wandelgenot !

17:13 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ben ik te dik ? Of te mager ? Het vetgehalte

Graph bot  Zoals gisteren beloofd ... vandaag iets meer over het aandeel van het vet in je totale gewicht. Eenvoudig gesteld bestaat je lichaam uit twee volumes : een vetmassa en een magere massa. Het aandeel van vet ten overstaan van het totale lichaamsgewicht mag voor vrouwen 25-30 % bedragen en voor mannen 15-20 %. Om deze percentages te berekenen moet je beschikken over gespecialiseerde apparatuur. Dit nameten vraag je dus best eens aan je huisarts / diëtist(e). Maar niet alleen de hoeveelheid vet is belangrijk, ook de plaats waar dat vet zich bevindt, speelt een grote rol. We onderscheiden twee types : het appeltype en het peertype.

Bij het peertype stapelt het vet zich op ter hoogte van de heupen, terwijl dit bij het appeltype ter hoogte van de buik zal zijn. Het appeltype loopt een groter risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere ongemakken. Om te weten tot welk type je behoort, kan je de meting 'taille/heupverhouding' doen. Met een lintmeter meet je eerst de omtrek van de taille ter hoogte van je navel (rond de ontspannen buik ! Niet intrekken !) Daarna meet je de grootst mogelijke omtrek van de heupen. Nu deel je de omtrek van de taille door de omtrek van de heupen (in centimeter uitgedrukt).

Als het bekomen resultaat bij een man groter of gelijk is aan 1, behoort hij tot het appeltype. Voor een vrouw is dit zo als de uitkomst groter of gelijk is aan 0,80 !

Ook het meten van de buikomtrek geeft belangrijke informatie over gezondheidsrisico's. Bij vrouwen ligt de grens op 80 cm en bij mannen op 94 cm.  Bij 80/94 cm bestaat er een gezondheidsrisico, bij 88 of meer (vrouwen) en 102 of meer (mannen) zelfs een verhoogd risico !

17:12 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ben ik te dik ? Of te mager ? Berekening van het BMI

ja, als conditiecoach krijg je soms wel eens die vragen natuurlijk.

'Wat is mijn optimaal gewicht ?' of 'Hoeveel vet heb ik ?'. Hoor ik nu bij de 'dikke' of bij de 'dunne' ? Deze veelgestelde vragen hebben allemaal te maken met je lichaamssamenstelling en hoe je lichaam er uitziet.

Een eerste middel om een antwoord te vinden op deze vragen is het berekenen van je Body Mass Index (BMI). De BMI berekent of je te zwaar weegt in verhouding tot je lengte. Deze is te berekenen door je lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadreaat van je lichaamslengte in meter. Deze formule geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.Als ik mijn eigen voorbeeld erbij neem kom ik dus aan  76 kg / (1,86 x 1,86), wat het resultaat 22,02 geeft. Wat doe je nu met die uitkomst ? Wel, vergelijk het bekomen resultaat met de onderstaande tabel. Let op, deze waarden gelden enkel voor volwassenen en zijn niet van toepassing op kinderen !

 BMI is minder dan 18,5 :   Ondergewicht : je weegt te weinig in verhouding met je lengte.

 BMI is tussen 18,5 en 25 :  Normaal gewicht : je gewicht is ok, probeer het zo te houden ! 

 BMI is tussen 25 en 30 : Overgewicht : je weegt te veel. Probeer hier zeker iets aan te doen met behulp van  gezonde voeding en beweging indien  mogelijk 

 BMI hoger dan 30 : Obesitas : je weegt veel te veel. Raadpleeg zeker een dokter / diëtist(e)

Erg magere of dikkere mensen lopen zeker een gezondheidsrisico. Uit een recente studie van het "Steunpunt Sport, Beweging en Gezondheid", is gebleken dat, vanaf 40 jaar bij de mannen en vanaf 50 jaar bij de vrouwen, meer dan de helft van de Vlamingen kampt met over- of ondergewicht.

Wat is nu de 'optimale' gewichtszone' ? Wel, hiervoor volstaat het om het kwadraat van je lengte te vermenigvuldigen met 18,5 voor de ondergrens en met 25 voor de bovengrens.  In mijn persoonlijk geval wordt dit dus (1,86 x 1,86)= 3,45.   Mijn ondergrens ligt dus op 3,45 x 18,5 = 64 kg en mijn bovengrens op 3,45 x 25 = 86,25 kg.   'k Zit er dus juist middenin ... :-)

Een alerte lezer heeft het natuurlijk al opgemerkt. De Body Mass Index heeft één groot nadeel : het zeg niets over het aandeel van vet in het totaal gewicht. Nog geen paniek dus als bovenstaande cijfers je doen huiveren, misschien valt het allemaal nog mee.    Hiervoor vraag ik een beetje geduld. Morgen hierover meer !!!

17:12 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

ICE

Wie te contakteren bij een ongeluk ? Heel nuttige tip voor wandelaars die vaak alleen op pad zijn !!!

Een verpleger heeft onlangs opgemerkt dat bij een ongeluk het urgentiepersoneel dikwijls niet weet welke persoon uit de lange lijst met telefoonnummers te contakteren. De gsm's kunnen vaak tientallen, honderden nummers onthouden, dus wordt het een hele klus om iemand te bereiken om hem/haar op de hoogte te brengen van een ongeval.

Daarom wordt voorgesteld om een standaardnaam - internationaal erkend - in te voeren, zodat hulpploegen meteen het juiste nummer terug kunnen vinden.

Zo werd 'I C E' geboren. Als iedereen het nummer van een te contakteren persoon opslaat onder de naam 'ICE' (In Case of Emergency) weten politie, ambulanciers, dokters, enz onmiddellijk wie te bellen.

Indien U verschillende nummers wil opslaan, gebuikt U de namen ICE1, ICE2, ICE3 enz.  Dit is heel gemakkelijk te realiseren, kost niets en kan zeker een verschil maken als het snel moet gaan.

Doen !

17:08 Gepost door Thierry in x Gezondheid/EHBO | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |